0

Н иското атмосферно налягане и мъглите рано сутрин през зимата не са безобидни. Те могат да се окажат огромен проблем за хората с кардиологични проблеми и страдащите от хипертония. Причината е, че атмосферното налягане има особеността да се променя рязко, както казват старите хора, да пада. Това затруднява сърдечносъдовата система. Като към това се прибави и повишената влажност на въздуха в съчетание с мъглата рано сутрин сърдечният мускул и мозъка започват да страда от кислороден глад. Следва бързото отключване на сърдечни пристъпи или ритъмни нарушения, които се изразяват с тежест в гърдите, дискомфорт и дори инфаркт. Почти всички хора над 50-годишна възраст в един или друг момент се оплакват от безпричинно главоболие и виене на свят, а понякога и от моментно забравяне. Обикновено те ги отдават на преумора или на навъртените годинки. Когато тези симптоми зачестят, трябва да се потърси невролог, тъй като такива са и сигналите на исхемията на главния мозък. Заболяването се получава в резултат на недостатъчно количество кислород, което пречи на мозъка да работи нормално, тъй като кръвоснабдяването до него е намаляло. Причина, в повечето случаи, е увреждане на кръвоносните съдове от нелекувана или лошо лекувана артериална хипертония. Случва се и при и атеросклероза на кръвоносните съдове. Затова, специалистите съветват хората над 50-е да си спестяват излизането рано сутрин, когато все още има мъгла, дори тя да не е гъста, както и да не стоят продължително време навън при температури под нулата.Действително, тези съвети са трудно осъществими, но хората от всички възрастни могат да се възползват от ясно време, макар и с малко слънце, през зимните дни, за да се разходят и дишат чист въздух.Дори да не провокира исхемия на главния мозък, кислородният глад има неприятното свойство да прави човек несъобразителен и ленив. От него са засегнати работещите в зали, където проветряването със свеж въздух от прозорец е оскъдно и се осъществява предимно с климатик. На служителите в такива офиси се препоръчва на всеки час работа да подишат чист въздух за 10-а минути навън или просто да застанат до отворения прозорец.

Без лечение – инсулт

Ако исхемията на мозъка не се лекува, докато е в лека форма, тя може да се задълбочи и да доведе до тежки усложнения. При възрастните хора възникват т. Нар. преходни нарушения на мозъчното кръвообращение. Те се проявяват с исхемични атаки и прединсулт. Възможно е да възникнат нарушения на говора, слабост в ръцете или в краката, пристъпи на световъртеж с прилошаване.

Ако сте забелязали някои от тези симптоми, се обърнете към вашия личен лекар, за да ви даде направление за невролог, който ще установи диагнозата и предпише лечение.

Ако мозъчната исхемия не се лекува, може да доведе до инсулт, наричан разговорно мозъчен удар. От своя страна, той може да остави трайно нарушение на говора или парези. Не е изключен и летален изход.

Кислородният глад, ако човек е подложен често на него, се лекува с допълнителен прием на кислород от апарат и глюкоза. За тази цел се назначават препарати, които съдържат специални органични съединения - аминокиселини, продукти на въглехидратната и мастната обмяна, близки по състав до тези в човешкия организъм. Те се усвояват лесно от организма и оказват много добър ефект - подобряват придвижването на глюкозата в клетките и усвояването на кислорода от тъканите.

Моркови и ленено семе чистят азотните окиси

Огромен проблем за градското население са отработените автомобилни газове.Озонът, серните и азотни окиси, характеризиращи атмосферното замърсяване, всъщност са силни окислители и причинявайки оксидативен стрес, силно смущават нормалните функции в организма. А на оксидативния стрес най-силно противодействат силните антиоксиданти – витамин С, витамин Е, витамин А (каротин), селен.

Всички оранжеви, жълти, червени плодове и зеленчуци като моркови и тиква са източник на каротин. Чаша прясно изцеден сок от моркови е една великолепна профилактика не само на дробовете, но е и ефикасно средство срещу простуди и грип, подкрепя и добрата работа на сърцето.

Лененото семе е източник на бета гликани – полимери на гликозата. На тях се държи сгъстяването на разтвора при варене. Бета гликаните са с мощни антиоксиданти и ефективно предпазват организма от оксидативния стрес. Освен това лененото семе е превъзходен източник на омега 3 мастни киселини, които играят важна роля за поддържане на сърдечното здраве. То е ефективен регулатор на холестерола. Най-много се говори за омега 3 мастните киселини, които се съдържат в рибеното масло. Интересно е да се свърже фактът, че рибите натрупват омега 3 мастни киселини, пасейки водорасли, които ги съдържат. Лененото семе е земен аналог на тези ценни мастни киселини.

Затова се препоръчва сутрин и вечер да се приемат по 1-2 чаени лъжички от него. Може да се купи готово смляно от магазините или да се смели в електрическа кафемелачка. Една-две супени лъжици смляно ленено семе се разбъркват с кисело мляко, прясно изцеден сок или с вода. Може да се консумира като междинна закуска към 10-11 сутринта или към 16-17 часа след обяда.