0

Фитнес инструкторът и бивша риалити звезда Николай Първанов – Китаеца, е поредният гост в нашата рубрика за тренировки и здравословно хранене. Експертът, който впечатлява и със своята визия, говори разбираемо, открито и отговорно за най-честите грешки, които допускаме, и съветва как правилно да подходим, за да постигнем желаните резултати.

Тренировката трябва да е за тонус, а не за отслабване, няма такова нещо, като „аз отивам да тренирам, за да отслабна“. Трябва да се тренира, за да се тонизираме. Да се раздвижи кръвта и тя да мине от петите до мозъка и обратно. В това е категоричен Ники Китаеца и уточнява, че мускулната маса е много важно средство за човешкото тяло.

„Добре развитите и тонизирани мускули влияят на цялата имунна система, сърдечносъдовата система, подпомага костната система... Тялото работи на много по-бързи обороти, метаболизмът ти е бърз и всичко вредно и излишно за организма веднага се изгаря. Това е нашата имунна система, това е нашето здраве. Когато я натрупаме, трябва да се научим как да боравим с нея, как да я слушаме, как да й даваме това, от което има нужда, за да функционира за нас. Хубаво е мозъкът и тялото да работят в синхрон. При повечето хора точно там идва разминаването, мозъкът работи срещу тялото и се попада в един кръговрат, в който хората се чудят какво да направят и започват да пробват режими и диети, които не са за тях“, твърди на базата на сериозния си опит фитнес инструкторът. „Самият аз в момента спазвам много по-лек хранителен режим, отколкото преди 10 години, защото тялото ми е подготвено за това нещо. Трябва му съвсем малко, за да поддържа тази форма. Идеята е да се достигне едно такова ниво, в което мускулната маса да работи за теб“, признава той.

Въпроси

„Най-честите въпроси, които ми задават, са два. От жените е: Как да сваля по-бързо килограми, а от мъжете е: Как да кача по-бързо мускулна маса. Всеки бърза, иска много бързо да постигне резултати, без да си дава сметка колко години преди това е занемарявал себе си. Поставял е работа, лични ангажименти пред собственото си здравословно състояние. В един момент това се усеща като грешка и хората искат да го подобрят, но ако може по най-бързия начин. Това обаче води до една много голяма грешка, защото бързите резултати както за мускулна маса, така и за отслабване, не са трайни. Бързите резултати са за даден вид професионалисти в някои спортове, които трябва за някакъв период от време да достигнат своята най-добра форма. За тях, да. Но ние говорим за обикновените хора, които просто искаме да сме здрави и да изглеждаме добре. За да има трайно, качествено и щадящо нашето здраве сваляне на килограми или покачване на мускулна маса, се изисква време“, коментира още експертът.

Срокове

„Сроковете, при които може да видим резултат, зависи от това от каква позиция започваме и какви цели сме си поставили. Може да кажем, че за 3 и 6 месеца може да се постигне резултат, от който да сме удовлетворени. Първото нещо, което трябва да се направи, е да се изградят правилни навици. Докато сме мотивирани, трябва да съумеем да изградим навици и да станем много по-дисциплинирани. Това ще ни преведе през трудната част, когато започнем да губим мотивация. Там ключови са дисциплината и постоянството. Постигнем ли ги, всичко се случва много бързо. След това виждаме резултат, който ни връща мотивацията, защото ни носи удовлетворение. Уточнявам, че по време на самия процес има неизбежни моменти, в които ние ще се демотивираме, ще се гледаме в огледалото и ще си казваме, добре де, ама аз не виждам разлика. Обаче разлика реално има, но когато се гледаш всеки ден в огледалото или се мериш на кантара и виждаш едни и същи цифри, ти не я усещаш. Това обаче не значи, че ти не се подобряваш и не се прибираш и стягаш като телосложение“.

Смисъл

„Дисциплината е в това, че не трябва да се отказваме и че трябва да покажем на тялото си, че вярваме в това, което правим. После тялото се отблагодарява и започваш да изглеждаш по начина, по който ти искаш. Победата е да превърнем целия този процес в осъзнато избран начин на живот. В това е смисълът. Другото е да се ползват диети и режими, които копираме от някой друг, да се задоволяваме с малки временни резултати и постижения, които след това губим. Не може да спазваш режима, който е предназначен за някой друг. Всеки трябва да намери своята си храна. В сезона, в който живеем, всеки трябва да види кое е най-добро за него. Това се получава по метода проба-грешка, със съвети, с опит, интуиция... Единственият начин е да се изградят правилни навици, които да се превърнат в начин на живот и да се намери най-подходящата за организма храна“, категоричен е Китаеца.

Меню

„Нямам забранени неща и абсолютно всичко си позволявам. Въпросът тук е, че никой не бива да дава съвети относно това какво той консумира. Аз мога да препоръчам на хората, като се събудят, да пият 250-300 милилитра вода с телесната им температура, за да промият чревната система. 30-40 минути след това да закусят и да има 4 часа, в които да не попада храна в стомаха и в нашата чревна система, за да може храносмилателният процес да почива през това време и чрез панкреаса да се образува стомашният сок, който е много важен за следващото хранене. След тези четири часа трябва да има други четири, в които да няма прехапвания и организмът да е спокоен. Това е идеята на функцията на тялото, да може да сме подготвили тялото“, съветва специалистът и добавя, че активността е с по час – час и половина в залата, но тогава, когато усещаме, че тялото е готово за тренировка.

Почивка

„Много е важно да се почива и човек да си слуша тялото. Може да се тренира през ден, може да се почива през два дни на тренировки, но почивката е градивният елемент на мускулите. Тук също грешат хората, по време на тренировките разкъсваме влакната, а след това има нужда от възстановяване. Повечето хора, когато искат максимален и бърз ефект, натискат тялото с кардио, силови тренировки, които още повече стресират тялото и то се заключва. И ти си казваш, добре де, аз нито се храня много, тренирам много, а ефект няма“, отбелязва още Ники и признава, че самият той прави кардио само за да подпомага сърдечносъдовата си система. „Хората трябва да разберат, че кардиото трябва да се използва като помощно средство за превенция спрямо заболявания на сърдечносъдовата система. Не трябва да ползват кардиото като уред за отслабване“.

24 години е работил, за да достигне топформата си

Ники признава, че в момента се чувства в оптималната си форма. „Това е най-добрата ми форма от всички години, в които спортувам и се занимавам с фитнес основно, а те са вече 24. На тези години, на които съм в момента, тялото ми укрепна до такава степен, че да изглежда по този начин. Това се опитвам да обясня на хората, че трябва време, за да може тялото да задържи тази мускулна маса, да изглежда нахранено, да има тази мускулатура. Аз това съм го искал и преди 15, и преди 10 години, обаче не можеше да се постигне. Постигах го моментно за някакво време и след това изчезваше, защото самата костна структура не беше готова да задържи тази мускулна маса“, разказва фитнес инструкторът.