0

Г лавоболието е често срещан проблем в живота ни. В днешната ни тема ще обърнем внимание по-специално на мигрената. Тя няма сезонност, но има генетична предразположеност. От нея страдат по-често жените, отколкото мъжете, и тя е най-честа във възрастта 25 и 50 години, среща се и при децата. Около 14% в света страдат от тази болка, а у нас около 1 млн. души имат някаква форма на мигрена. „80% от главоболията са първични, каквато е и мигрената. Тя се отличава от останалите главоболия по клиничните й белези – първо локализацията на болката е специфична и тя обхваща половината глава, характерът й обикновено е пулсиращ“, разказа пред „Здраве с Телеграф“ д-р Васил Тодоров, невролог в МБАЛ по неврология и психиатрия “Свети Наум”-София и в Медицински център по сърдечносъдови заболявания.

Симптоми

Главоболието е съпроводено с гадене и повръщане, обяснява специалистът. „Пациентът има една непоносимост към звук и светлина“, добавя още той. Медикът е категоричен, че това главоболие не може да се сбърка със сигнал, че имаме високо кръвно, защото болката при хипертонична криза е различна. „То е по-скоро локализирано отзад в главата и е двустранно. По-трудно е да се объркат двете неща“, убеден е д-р Тодоров. Той уточнява, че има различни типове пациенти – едни страдат от мигрена един път в месеца, при други тя може да е всеки ден, а в други случаи болката може да е толкова често, че човек да няма часове, в които да бъде пълноценен. Специалистът коментира, че заболяването може да доведе до значима инвалидизация. „Може да се вземе болничен, защото човек става нетрудоспособен, защото пристъпът на мигрена може да продължи от 4 часа до 3 дни. Ако човек има силна болка, която е съпроводена с дразнене от светлина и звук, понякога самото движение също засилва болката, тогава той не може да работи“, казва той и добавя, че мигрената е едно голямо страдание за пациента. От думите му става ясно, че доста хора предпочитат в периода на болката да спят в тъмна и тиха стая, докато премине пристъпът.

Лечение

Лечението на главоболието е в два варианта най-общо, когато се приемат медикаменти по време на самата болка, а ако пристъпите станат по-чести, освен хапче се включва и профилактично лечение с друго лекарство, което се приема всеки ден с цел да намалее честата поява на главоболие. „Стандартните противоболкови средства са неспецифични и хората ги познават, но има и други медикаменти за лечение на мигрена - триптани, които са специфични и са само за този вид болка“, пояснява неврологът и добавя, че някои антиепилептични лекарства помагат за разреждане на пристъпите, като в битката със силното главоболие могат да помогнат антидепресанти, калциеви антагонисти, а напоследък се прилагат и инжекционни терапии. Неврологът коментира още, че магнитните бури, изригвания, атмосферното налягане, сивото небе не причиняват главоболие, а това по-скоро е в сферата на медицинския мит.

Най-честите провокатори на състоянието са:

алкохол

излежаване до късно

недоспиване

промени в графика

обезводняване

глад

определени храни (кофеин, шоколад, ядки, колбаси, мазнини и др.)

силни миризми

менструация

Специалистът: Българинът е тревожен и нервен

Българинът е тревожен и нервен в последните години. Според невролога д-р Васил Тодоров причина за това е ежедневието, което предразполага към тези нови особености на нашенци. „Моето наблюдение е, че българите са по-нервни и стресирани заради по-забързания начин на живот, по-големите изисквания към всеки, начина на хранене и прекаляването с употребата на дигиталните устройства“, коментира той. Според него тази тенденция обаче е световна, а не е характерна само за нас.

Есента - сезонът на синузитите

Есента е сезонът, в който се обострят синузитите. „Имаме остри и хронични синуити. Те не са редки заболявания и сега е сезонът, най-често есенно-зимният“, заяви пред „Здраве с Телеграф“ УНГ специалистът доц. Орлин Стоянов от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Той подчерта, че състоянието се среща най-често в детска възраст, отколкото при възрастните. „Най-често възпалението ангажира максиларния синус. На второ място по честота са решетъчният лабиринт и след това следва фронталният синуит, т.е. челният“, поясни специалистът. Той посочи, че решетъчният синус се развива след раждането, челният след 5-6-ата година, климатизацията на синусите завършва някъде около 20 години. „Синуитът е възпаление на една или няколко от околоносните кухини при блокирани естествени отвърстия. Те най-често са в резултат от предхождаща вирусна инфекция или изостряне на алергично състояние“, обясни доц. Стоянов и добави, че най-честите причини за запушване на носа са различни бактерии. По отношение на лечението той коментира, че подходите са два – първо се започва с капки под формата на спрей, които трябва да се използват не повече от 7-10 дни, като преди това трябва да се прави промивка. На следващ етап може да се включи чувствителен антибиотик, ако налице са тежест, главоболие и на рентгеновата снимка се види гноен секрет, възпалена и набъбнала лигавица. Той трябва да се пие между 8 и 10 дни, но след като се направи микробиологично изследване. Доц. Стоянов увери, че правилното и навременно лечение предотвратява синузитът да стане хроничен и да ни тормози доживотно в студените и влажни сезони.