0

Д еца със симптоми за новия хепатит ще бъдат подлагани на 3 различни теста. Това става ясно от инструкциите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Те са изпратени още миналата седмица до регионалните здравни инспекции (РЗИ), които на свой ред са уведомили общопрактикуващите лекари и болниците как трябва да се действа при съмнение за случай на новия хепатит. Като основен индикатор за наличието му се приемат силно завишените стойности на чернодробните ензими АСАТ и АЛАТ - над 500 IU/L. Според инструкциите следва да се направи серологично изследване, да се вземе гърлен секрет за PCR тест и фекална проба. Според събраната до момента информация в Европа са регистрирани 169 случая в 12 държави. Малките пациенти с остър хепатит дават отрицателни резултати за хепатит А, В, С и D. При част от случаите има изразени стомашно-чревни симптоми, като болки в корема, диария и повръщане, рядко с повишена температура.

Стъпки

„Нямаме регистрирани такива случаи, но това не значи, че не ги е имало. Възможно е да е имало, но ние не разполагахме с индикации за скрининг. Министерството на здравеопазването реагира бързо и сега стъпките са ясни. Все още обаче няма яснота какво ще правим, ако се наложи спешна трансплантация на дете, което е развило тежка чернодробна недостатъчност вследствие на хепатита“, обясни пред „Телеграф“ д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“. „В Националния център по заразни и паразитни болести до момента не са пристигали проби от съмнителни пациенти. Това са много редки случаи и ние не очакваме да има много проби за изследване“, посочи пред вестника ни и директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Загадка

Към настоящия момент най-близо до нас случай на остър хепатит с неизвестна етиология при деца е регистриран в Румъния. „Една от хипотезите за появата на този хепатит при децата е аденовирус тип 41, но това все още не означава, че той е предизвикал заболяването, нужни са още проучвания“, обясни пред „Телеграф“ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Тя изтъкна, че всъщност първите случаи са още в края на миналата година в Атланта, САЩ. По данни на СЗО при 17 от децата се стига до чернодробна трансплантация, като има и един смъртен случай. Повечето малки пациенти обаче се възстановяват за около седмица. Във Великобритания са изследвани 53 проби на деца, като в 40 от тях е открит аденовирус тип 41. „Загадката в случая е, че са заразени здрави деца, а не само с компрометирана имунна система, както се случва обикновено при хепатита“, обясни проф. Александрова. Според нея тепърва ще се уточнява дали става дума за нов аденовирус или комбинация от вируси. Предполага се, че фактор е и продължителното застояване вкъщи на децата по време на пандемията, което е отслабило имунната им система заради липсата на контакт с обичайните патогени. Според експерта единствените мерки, с които можем да се предпазим, е хигиената на ръцете и при кашлица.

*Поли Пантева, Яна Йорданова