0

С тефан има 235 милиона долара, но не може да стигне до тях, заради забравен код.  До сега той е използвал 8 от 10 възможни опита за комбинации за достъп. Само два грешни опита още и той завинаги губи милионите.

Инфарктната ситуация станала пословична и хакери и биткойнъри я следят отблизо.

Кодът за достъп до биткойни на стойност 235 милиона долара са заключени на USB стик, но собственикът му Стефан Томас не помни скъпоценната комбинация.

Криптирано USB флаш устройство, известно като IronKey S200 , е настроено да изтрие завинаги цялото съдържание след десетия грешен опит. Само хакери могат да му помогнат да отключи биткойните, но той не искал помощта им.

Екип от хакери разработил стартъпа Unciphered, който се основава на иновативна технология, която позволява безкрайно много опити. Те са уверени, че могат да спасят 7002 биткойна на Стефан, които са заключени в трезор на швейцарска банка.

Много хакери следят историята на Стефан Томас , крипто предприемач, който живее в Сан Франциско и притежава този IronKey от 2011 г., както и екипът на Unciphered.

Те се свързват със Стефан чрез общ сътрудник, който можел да гарантира за техните способности, но той отказа, преди дори да стигнат до обсъждането на компенсация за тяхната услуга. Година по-рано карък милионерът сключва "споразумение за управление" с два други хакерски отбора На двата екипа той е предложил дял от приходите, ако някой от тях може да отключи устройството. И след една година опити, той им дава още малко време да работят по проблема, преди да привлече някой друг, въпреки че няма индикация, че ще изпълнят трика за дешифриране, нещо, което Unciphered вече е успял да направи.

”Успяхме да пробием IronKey, сега остава само да убедим Стефан. Това се оказва най-трудната част” – казва Ник Федоров, директор на Unciphered.

В свои предишни интервюта Стефан казва, че неговите 7002 биткойна са останали от плащане, което е получил за заснемането на видеоклип, озаглавен „Какво е биткойн?“,който беше публикуван в YouTube в началото на 2011 г., когато биткойнът струваше по-малко от долар. По-късно същата година той казва, че случайно е изтрил две защитни копия на портфейл , който съдържа хиляди монети, след което е загубил лист хартия с паролата за декриптиране на третото копие, съхранявано в IronKey. Дотогава изгубените му биткойни стрували близо 140 000 долара .

Pixabay

“Прекарах седмица в опити да го поправя. Беше доста болезнено” – казва той тогава.

От Unciphered твърдят, че оттогава екипът им успешно е помогнал на клиенти да отворят заключени портфейли на стойност „много милиони“ долари, но нищо близо до размера на скривалището на Стефан

За да извърши напълно обратен инженеринг на устройството, Unciphered сканира IronKey със ST скенер и след това започва подробната операция, необходима за деконструирането му.

“Чувството беше много подобно на лов на съкровища . Следвате избеляла и изцапана с кафе карта, знаете, че в края на пътя има гърне със злато, но нямате представа къде води този път“, казва Федоров.

Unciphered все още няма да разкрие изцяло своя изследователски процес, тъй като твърди, че откритите от него уязвимости все още са потенциално твърде опасни, за да бъдат публикувани. 

“Ако това по някакъв начин изтече, ще има много по-големи последици за националната сигурност, отколкото портфейлите за криптовалута” - категоричен е Федоров.

*Източник: Kurir.rs/Jutarnji list