0

Б ДС стандартът за киселото мляко и сирене трябва да се премахне, защото по документи може да се прави със суровина, която се доставя от други европейски страни. Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев пред депутатите от комисията по земеделие в парламента. Мярката се налага, след като получихме най-високата защита от Европейската комисия на българското кисело мляко и сиренето през юли. След справка с Института по стандартизация се налага да се премахне думата български от БДС, защото е в конфликт с продуктите, одобрени от ЕК, а европейското право има предимство пред нашето.

Местен фураж

Българското кисело мляко и саламурено сирене по разписание ще се правят само от сурово мляко, доставено от наши мандри, от животни, които се хранят с български фуражи, припомни министърът на земеделието. Промените в нормативната уредба се налагат, ако искаме наистина да произвеждаме конкурентен продукт, който да предлагаме и на външните пазари. Той допълни, че ще има стандарт за млечните продукти, но няма да носи името български, щом се влага чужда суровина или сухо мляко. Това важи за мандрите, които ще продължат да работят по досегашния маниер.

Италия

Министърът на земеделието поиска още депутатите да направят законови промени, които да дадат правомощия на членовете на сдружението, което носи правата върху марката за кисело мляко и сирене, така както е в Италия и всички останали европейски страни. Да им се даде възможност да упражняват вътрешен контрол върху мандрите, които правят родния продукт. Така, ако някой хитрува да му се отнемат правата за производство. По нашето законодателство такъв контрол осъществява БАБХ, но колкото са производителите, толкова са визиите на съответните храни, изтъкна Кирил Вътев. Промените в закона трябва да решат въпроса и условията, на които да отговарят новите желаещи, които не са членове на сдружението да могат също да произвеждат защитените продукти, посочи министърът. Предстои среща между министрите на земеделие, финанси и икономиката за обсъждане на процедурата, по която защитените продукти да влязат в списъците на търговските споразумения на ЕС, каза Кирил Вътев.