0

Б ългария най-бързо може да има Втора атомна, отчитайки наличие на лиценз за 7-и блок в „Козлодуй“. Ако се стартира работата до 8-10 години, може да влезе в експлоатация през 2035 г. Парламентът реши на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ да се направи проучване за изграждане на блок с американската технология IP1000 и вървим към сключване на договор за предпроектно проучване, съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов. В момента енергийното министерство финализира преговорите с американското министерство на енергетиката за междуправителствен договор за сътрудничество в сферата на ядрената енергетика.

Вариант

Вече има финален вариант, който трябва да бъде приет от Народното събрание, за да се задейства договорът за предпроектното проучване с „Уестингхаус“. Това ще отнеме 8 до 10 месеца. Догодина ще излязат данните от него. Най-рано следващата година парламентът ще може да вземе финално решение какво ще правим с тези проекти, заключи Христов.

Цялото оборудване в АЕЦ „Белене“ е в добро състояние и е годно за експлоатация, заяви Росен Христов, който инспектира площадката и оборудването в предвидената втора атомна електроцентрала у нас.

"Направихме проверка на консервацията на оборудването, което се намира на площадката на „Белене“ и на поддръжката на самата площадка. Всички работи се изпълняват по план, съгласно предписанията на производителите. Де факто цялото оборудване е в състояние, годно за експлоатация и отговаря на всички стандарти", добави Христов.

Проучване

Следва да се направи пълно техническо предпроектно проучване, което да отговори на всички наболели въпроси - какво може да се построи, как може да се построи, с какво оборудване, колко ще струва, може ли да се използва съществуващото оборудване и да се интегрира в нова система. "Когато съберем цялата информация, ще бъдем готови да я представим в парламента за вземане на финално решение", каза Христов.

По думите му в момента в АЕЦ „Белене“ има оборудване за над 1 млрд. лева, което стои неизползваемо. "Поддръжката му в такова перфектно състояние струва милиони и мисля, че е крайно време България да вземе решение как да продължи с този актив, който е значителен и като вложени средства, и е стратегически важен за страната", коментира още министърът.