0

Е скалацията на отношенията между Израел и Иран съвсем логично рефлектира върху цената на  горивата.

В началото на седмицата петролните фючърси се понижават с 1% към най-ниските нива през април, а природният газ в Европа поевтинява с близо 3% след известно избледняване на опасеният за ескалация на конфликта между Израел и Иран.

Последните събития в Близкия изток изглежда започва да карат търговците да смятат, че на този етап няма непосредствена опасност от тотална война между Тел Авив и Техеран, която да доведе до действително прекъсване на доставките от този важен за петролните пазари регион, информира БНР.

Към 17.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 0,9% към 86,50 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 0,86% към 81,50 долара за барел, достигайки най-ниски ценови нива от последни дни на месец март.

Ценовите премии, свързани с геополитическите рискове, са склонни да не са трайни, ако доставките на петрол в действителност не са прекъснати, коментира анализаторът Джовани Стауново от банката UBS, добавяйки, че големият свободен капацитет на няколко страни производителки на петрол може да компенсира всички евентуални прекъсвания на доставките.

Според други анализатори, може да се очаква ново по-рязко поскъпване на петрола, само ако бъде прекъснато корабоплаването по Ормузкия проток, който е най-важната петролна артерия в света, или ако Саудитска Арабия бъде въвлечена директно в конфликта в Близкия изток.

През Ормузкия проток преминава ежедневно около 20% от суровия петрол в света. Миналата година среднодневният дебит е бил около 20,5 милиона барела по данни на Vortexa, цитирани от Ройтерс.

Инвеститорите и търговците продължават да следят ситуацията в региона, тъй като Иран е третият по големина производител в рамките на ОПЕК, който изнася по-голямата част от своя петрол за Китай и други страни извън финансовата система на САЩ, припомня медията.