0

Т рудовата книжка отива в историята, а на нейно място ще има електронен регистър на заетостта, който ще се поддържа от Националната агенция по приходите (НАП). Това предвиждат промени в Кодекса на труда, внесени от депутати от коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“ в парламента за обсъждане и приемане.

По този начин ще се ограничи възможността работодатели да виждат трудовите възнаграждения на служители, които са им плащани от други места. Също така хората ще имат пълен достъп до електронното си досие. 

Законопроектът предвижда след изграждане на регистъра работодателите да сканират трудовите книжки на служителите си и да ги изпратят в НАП, където данните да се структурират и въвеждат. 

Преход 

Първоначално регистърът на заетостта ще се попълва на база наличните данни в базите на НОИ,  пише още законопроектът. В този период работодателите вписват данните на електронен носител, а не в трудовата книжка. 

В проекта обаче е записано още, че трудовата книжка не може да бъде напълно отменена, тъй като има данни, които не се съхраняват другаде, например за това са запорите, уточняват депутатите.

Работодатели 

Българската стопанска камара е една от организациите, които настояват трудовите книжки да станат електронни от 2014 година насам, но все още не е взето решение за стартиране на процедурата. Целта й е да бъдат минимизирани негативните последици за работещите при загуба и унищожаване на трудовата книжка или липса на печати и подписи, както и да се повиши контролът и да се намалят трудово-осигурителните измами.

В случай, че законопроектът бъде приет, влиза в сила от 1 септември 2024 г.