Б ългарските пържоли са на изчезване, а две трети от свинското месо е внос. Това заяви пред „Телеграф“ Ангел Мавровски, учен от катедра „Генетика“ в Тракийския университет и бивш зам.-зпълнителен директор на БАБХ (агенция по храните). Според него толкова е спаднало производството на свинското, че ако се наложи да затворим границите, ще имаме сериозен продоволствен проблем. В момента българските производители осигуряват едва 35% от необходимото за националния пазар. България разполага със 700 000 свине, а от тях малко над 65 000 са свине майки, а съседните Сърбия и СР Македония са с по-голямо поголовие от нашето според Мавровски. Той коментира темата малко след форум, посветен на свиневъдството, организиран от Тракийския университет, който се проведе в Стара Загора.

Изгаряне

Употребата на нелегално свинско месо е един от проблемите, които са реална пречка за нормалното развитие на производството. Според бившия зам.-шеф на БАБХ не е спирала търговията на замразени меса с изтекъл срок на годност, които се държат в нелегални складове. Вече има сигнали за пристигнало месо с изтекъл срок на годност през 2022 г., каза той. Мавровски допусна, че това месо вероятно се внася, за да бъде унищожено чрез изгаряне, но част от него попада в хранителната мрежа най-вече под формата на кебапчета и кюфтета.

Канцерогенни

„За жалост има случаи, в които се продават и като прясно месо след размразяване“, каза бившият зам.-шеф на БАБХ. Мавровски призова потребителите да бъдат бдителни и да купуват месо само от проверени български производители. Той припомни, че размразените меса с изтекъл срок могат да бъдат канцерогенни.

Друг огромен проблем за недостатъчно производство на българско свинско месо е липсата на кланици и транжорни, които могат да оползотворят целия труп на прасето. Поради липса на такива над 40% от месото на закланата свиня се изхвърля и това кара преработвателите да работят с доставено от ЕС. Мавровски призова държавата да пренасочи средства за преработка за изграждането на адекватни на условията в кланици.