0

М ъж от София на възраст между 30 и 40 години, зодия Близнаци, е профилът на най-честите длъжници, които закъсват със сметките. Това показва проучване на колекторски фирми.

Задлъжнява с един или повече потребителски кредити, за които не е успял правилно да прецени възможностите си.

Според тях 14,6 на сто от всички са именно с този профил. Мъжете са по-лоши платци от жените (съответно 58,20% и 41,80%). 

Тенденция

Данните на лидера в сферата на събиране на вземания – ЕОС в България, отчитат притеснителна тенденция, че най-бързо нарастващата възрастова група на задлъжнели лица е тази на младежите под 25 години.

От 7,21% млади длъжници през 2021 г. към септември 2024 г. те са вече 21,03%. Младежите задлъжняват най-вече за мобилни телефони, техника и спортни стоки с почти равни дялове от около 22%.

„Данните потвърждават стряскащата тенденция, че ниското ниво на финансова грамотност при младите хора вече ги превръща в длъжници на една съвсем ранна възраст“, коментира Рени Миткова, управител на ЕОС в България, основател и член на борда на Асоциацията за събиране на вземания.

Спестявания 

Друго проучване, представено от агенция „Тренд“ и Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП), показва, че българите имат ниска финансова култура и по отношение на спестяванията.

В България спестяват само 1,2 млн. души или, 22% от пълнолетното население. Най-често срещаната причина за спестяване сред българите е за справяне със спешни случаи или инциденти, т. нар. бели пари за черни дни. Това са отговорили 68% от анкетираните в проучването.

На второ място (42%) са спестявания за почивка или екскурзия, на трето (38%) са ремонти. След тях се нареждат заделянето на средства за семейни тържества (21%), техника (19%) и автомобил (13%). Едва 6% спестяват с цел инвестиции.

„В България все още се гледа на спестяването като на лишаване от нещо", коментира инвестиционният експерт Макс Баклаян.

По думите му повечето спестяващи българи първо харчат и после заделят каквото остане в края на месеца, докато по-правилна стратегия е първо да се задели „данък бъдеще“ при получаване на заплатата и след това да се харчи останалото.