1

Ц ената на водата за битовите потребители на Шумен не бе вдигната с 50,88% за 2023 г., както предвиждаше проекторешение на КЕВР за бизнес плана на местното ВиК дружество.

За първи път регулаторът не прие поскъпването под натиска на местната власт.

„След 13 години безмилостна борба най-после КЕВР разбра каква е основната му функция и с Решение №112 от 31 март върна бизнес плана на ВиК-Шумен и с това спря новите цени на водата", заяви общинският съветник Добромир Драев.

Водният регулатор и неговият председател получиха похвали и благодарности от местните. 

Данни

На 31 март КЕВР трябваше да одобри заедно с бизнес плана на ВиК-Шумен и новата цена за 2023 г.

Водният оператор беше предложил цената на ВиК услугите да се повиши от 3,40 лв./куб. м с ДДС на  5,25 лева.  

Бизнес планът на ВиК за 2022-2026 г. с по-високи цени на водата е подложен на гласуване и е отхвърлен от повечето общински съвети в Шуменско, както и от областната Асоциация по ВиК.

Всеизвестно е лошото качество на питейната вода в Шумен. Писмо на областния управител на Шумен проф. Христо Христов с искане да се довърши процедурата по съгласуване на бизнес плана и негово нееднократно обаждане и настояване  в КЕВР да не приемат поскъпването, са причина КЕВР да даде шанс на шуменци. 

Съгласуване

Бизнес планът на съответния ВиК оператор трябва да се съгласува от асоциацията по ВиК или от общинския съвет. При несъответствие с генералните планове, инвестиционните програми и договорите за възлагане съответната асоциация по ВиК или общинският съвет го връща за доработка с мотивирано становище и указания.

Практиката обаче често се различава от правилата, отбелязва КЕВР в отчета си за 2022 г. Така асоциациите по ВиК в областите Варна, Бургас и София област не са насрочили заседания на общите си събрания, за да разгледат проектите на бизнес плановете на съответните ВиК оператори.

Въпреки това КЕВР одобри поскъпването и бизнес плановете им. Кметът на Бургас дори обжалва в съда увеличението на цените в града край морето. Асоциациите по ВиК в областите Габрово, Пазарджик и Разград са насрочили, но не са провели заседания на общите събрания.

 Асоциациите по ВиК в областите Велико Търново, Добрич, Благоевград, Кърджали, Монтана, Сливен, Смолян, Шумен, Видин, Хасково, Кюстендил, както и Асоциацията по ВиК в община Пещера са провели заседания на общите събрания, на които са разгледали, но не са съгласували предложените бизнес планове на съответните ВиК дружества, съобщава регулаторът в отчета.