0

Б ългария е на челна позиция и една от първите държави, които ще въведат в експлоатация АЕЦ блок от ново поколение по технологията IP 1000 в ренесанса на ядрената енергетика. Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев по време на Третата международна ядрена конференция на тема „Възможностите на ядрените технологии за декарбонизация на енергетиката в Европа - технологии, проекти, услуги“ в София.

Цел

Към 2034 г. България ще има присъединен към електрическата мрежа и функциониращ 7-и блок, а 2-3 години след това и блок 8 на АЕЦ „Козлодуй“, съобщи министър Радев. „Вече имаме устойчиво решение, свързано с графика на изграждане на 7-и блок, стартирахме процедура за ОВОС и на блок 8. Изграждаме и планираме подходяща инфраструктура, обясни той напредъка на проекта. Инженеринговото решение за ядрения остров е да се използва технологията IP 1000, каза енергийният министър и обяви, че правителството е съгласувало текста на споразумението между България и САЩ, което ще бъде подписано до месец.

График

Обявен е график за покана на потенциални строители. Оферти се подават до 2 февруари. Дотогава трябва да са готови първите апликационни форми, за да се направи кратка листа с квалифицирани строители. След това ще започнат преговори и ще се направи избор на партньор и строител, за да може към юни тази година да се оформи и споразумение за това. То ще бъде съобразено с доставчика на инженерното решение с избраната технология IP 1000. Остава въпросът да се избере и доставчикът на турбинното оборудване. В хода на изпълнение на процедурата ще изберем партньор и строител. Към юни ще бъде оформено споразумението между „Уестингхауз“ със строителя и доставчика на турбините и инженеринга. „След това ще възложим и оборудването с дълъг срок на производство. Енергийното министерство е създало нужната организация, която да направи проекта необратим, е категоричен Румен Радев.

С Националната компания „Железопътна инфраструктура“ и министъра на транспорта е започната процедура по проектиране на жп връзка до АЕЦ-а.

Гориво

Работим успешно по диверсификацията на ядреното гориво, каза още Румен Радев. С европейски партньори се работи активно за алтернативна преработка на отработеното ядрено гориво от 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Агенцията за ядрено регулиране е издала разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за съхраняване на свежо ядрено гориво тип RWFA, произведено от "Уестингхаус". Първите доставки от американско гориво тип RWFA се очакват в началото на април. От АЯР са си поставили за цел да лицензират дотогава горивото, но не и за сметка на безопасността.