0

Е нергетици и миньори от цялата страна може да излязат на национален протест за запазване на въгледобива и срещу преждевременното затваряне на централи в комплекса „Марица-изток" и другите въглищни региони.

Протестно шествие митинг между Народното събрание и Министерския съвет готвят синдикалните организации на КНСБ и „Подкрепа“ на 19 септември. Те категорично не са съгласни с предложените териториални планове за справедлив преход и Националния план за възстановяване и устойчивост със „заложени параметри за затваряне на мощности до 2026 г.“, защото е изключително рисково за социалната, енергийната и националната сигурност на страната. Това се казва в декларация до президента, председателя на парламента, министър-председателя и енергийния министър, изпратена от синдикалните организации на КТ „Подкрепа“ и КНСБ от енергийния комплекс „Марица-изток“.

Рискове

С Териториалния план за справедлив преход за област Стара Загора се залага най-малко 12 000 работни места да бъдат прехвърлени към несъществуващи виртуални предприятия, а до 2038 г. да бъдат засегнати още 15 000 работни места, се посочва в декларацията. Негативният ефект ще засегне непряко още над 80 000 души. Предвидените европейски средства за регион Стара Загора не могат да компенсират икономическия ефект от потенциалната загуба в размер на 877 млн. лева на годишна база. Предложените мерки са абстрактни и пожелателни. Ясно са описани загубите на работна ръка и финансови средства, но няма нито ред как конкретно ще се преодолеят те. Няма заложени за изграждане реални базови заместващи мощности на въглищните централи, с които да се гарантира енергийната независимост и националната сигурност на България. Синдикатите не приемат предложения вариант, защото в него няма нито плавен, нито справедлив преход за хората от региона, се казва в документа.

Искания

Създаването на работни места, а не освобождаването на хора от „Марица-изток“, трябва да е водещото в териториалния план, коментира кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на среща дискусия за бъдещето на комплекса „Марица-изток“. Териториалният план за справедлив преход трябва наистина да е справедлив, а не това, което е записано в момента, уточни Живко Тодоров и подчерта, че в момента не вижда алтернатива в плана за реални работни места в региона.

Синдикатите настояват Планът за възстановяване и устойчивост и предложените към него териториални планове за справедлив преход на въглищните региони да не се изпращат в Европейската комисия, докато не се преработят и съгласуват.