0

Т ри стратегически споразумения за сътрудничество в областта на енергетиката ще  подпише България с Република Корея, с Япония и с Германия. Служебното правителство е взело решението на заседанието на Министерския съвет, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов.   

АЕЦ

Ядрената енергетика, възобновяемите източници и природният газ са сферите, заложени в споразумението с Корея.

С решение на Народното събрание южнокорейската компания „Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън“ бе обявена за изпълнител на проекта за изграждане на седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с технологията Ей Пи 1000 на „Уестингхаус“, каза министър Малинов.

Той припомни, че е бил упълномощен да подпише проекта на меморандум за осигуряване на институционална подкрепа на проекта и на  сътрудничество в енергетиката между двете държави. 

Ремонт

Ремонтът за възстановяване работата на ПАВЕЦ „Чаира“ е в основата на споразумението с Япония. Енергийният министър на България и министърът на икономиката, търговията и промишлеността на Япония ще подпишат съвместна декларация за развитие на сътрудничеството в сектор „Енергетика“.

Основен акцент в нея е подкрепата за развитие на сътрудничеството на корпоративно ниво в сферата на хидроенергетиката и по-точно помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „Чаира“, която е изградена по проект на японската компания „Тошиба“.

През следващите две седмици Националната електрическа компания (НЕК) ще обяви обществени поръчки за цялостна подмяна на първи и четвърти хидроагрегат на ПАВЕЦ „Чаира“. Проектирането на тези съоръжения и пълната им подмяна може да отнеме няколко години, съобщи Малинов.

НЕК ще възложи на  „Тошиба“, която е изградила „Чаира“ през 1985-86 година, да ремонтира първи хидроагрегат и той да бъде въведен по-скоро в експлоатация.

„Втори и трети хидроагрегат  ще се опитаме да ги запазим и по този начин да осигурим най-голямата батерия на Балканите, която ще предоставя капацитет от 800 мегавата на българския пазар и на региона, поясни служебният министър.

Зелена

Съвместната декларация между силната в зелената енергетика Германия и България предвижда  задълбочаване на отношенията в сферата на възобновяемите източници и водорода. 

Министерският съвет одобри създаването на зелени коридори за пренос на енергия, произведена от възобновяеми източници, пренос на водород от региона на България към Централна Европа и към Германия, съобщи Владимир Малинов. 

Терминалът в Александруполис, от който България притежава 20%, ще заработи от 1 октомври.

"Булгаргаз" вече обяви  търгове  за доставка на пет карга, които да осигурят част от консумацията на природен газ през зимата – от октомври до февруари, за българските домакинства и индустрия.