0

Д о 30 лева вече стигна цената на най-елементарните и чести мъжки прически само с машинка.

Проверка на „Телеграф“ показа, че цените варират сериозно между отделните райони на страната и различните фризьорски салони, като най-скъпи войнишките прически са на места в София, Пловдив и Варна. Поскъпването е постепенно, но в рамките да последната година ценоразписите са променяни поне два пъти. Това засилва сериозно работата на бръснарници в крайните квартали на големите градове и в по-малки населени места, пред които често могат да се видят и опашки от пенсионери, които искат да се подстрижат за по 5-6 лева.

Инфлация

Фризьорите потвърждават ръста в цените и го обясняват основно с инфлацията и поскъпването на електроенергията. „Токът, който използваме, е индустриален и е по-скъп. Увеличението в цената е с около 60 процента в рамките на две години. В последните месеци мога да кажа, че има известно задържане и предвидимост относно това какво и колко ще ни изпратят във фактурата. Преди това увеличението беше всеки месец и не можехме правилно да си правим сметката. При мен лично наемът не е вдиган, но при други колеги, които нямат собствени помещения, това определи ръста в цените“, споделя пред „Телеграф“ Мая Иванова, която има свой салон в столичния квартал „Люлин“.

„Налага се поскъпване и заради цената и поддръжката на самите машинки, които ползваме, и на материалите, които се влагат дори при по-лесните мъжки прически. С ръста на минималната работна заплата се увеличават и осигуровките, които плащаме“, коментира и Весислава Найденова от Плевен, която също признава, че се налага да вдига цените и обикновено за известен период след това има отлив, но постепенно клиентелата отново се увеличава.

Качество

„В рамките на около година действително на два пъти повишавах цените, но преди това дълго време работех на минималните, за да събера повече клиенти. При мен идват повече мъже. През ноември и декември имаше сериозен спад и на ден в салона идваха по 4-5 души. Започнах да обмислям да не записвам за два-три дни и дори да си търся допълнителна работа. След второто повишение мога да ви кажа, че работата се увеличи. Сега имам повече клиенти“, признава Иванова и отдава това на качеството, което предлага. „Явно някои са оценили труда ми. Важно в крайна сметка е и нивото на услугата. Виждах мои постоянни клиенти в други салони наоколо, но сега се връщат и си записват часове“, добави фризьорката.

„Като цяло постоянно се отварят нови салони. Някои хора изкарват един курс за преквалификация към бюрата по труда и решават, че могат да си отворят свой салон. Не е точно така и си трябва опит и практика, за да станеш добър в професията и да привличаш клиенти“, казва от своя страна Веси Найденова.

Споделяне

Все по-честа практика е фризьори, които имат регистрирани фирми, да предпочитат да наемат стол в чужди салони. Така се споделят разходите и в същото време се поддържа постоянната клиентела. „Всяко едно преместване създава неудобство за клиентите. Колкото и да са свикнали с личния си фризьор и съотношението между качеството и цената, което са си избрали, важно е и салонът да им е на удобно място. Така че в това отношение също трябва да се избира и при кого да се преместиш и локацията да е удобна“, коментира Марина Кирилова от Варна.

По отношение на цените е налице и изравняване на услугата по оформяне на прическата на мъже и деца. „Реално времето, което ни отнема, е еднакво. Даже някои тийнейджъри са по-взискателни. При мен подстригването с машинка струва 15 лева, но дори самите клиенти ми споделят, че имат техни съученици, които дават по 20 и дори 30 лева за същите прически“, разказа още Мая Иванова пред „Телеграф“.

„Не знам какво толкова се променя в работата им, че често вдигат цените. Аз от години си ходя на едно и също място, защото е най-евтино. Подстригват ме за 6 лева. Преди време беше 5. Не съм много капризен, но все пак държа на външния вид и съм доволен. Тук водя и внука си, който сега е на 11 години. Батко му е по-суетен и ходи някъде в центъра“, разказа и 78-годишният Кръстьо Кръстев от столичния квартал „Надежда“.

Над 100% ръст за брадата

Сериозно поскъпване от над 100 процента има и по отношение на оформянето на бради, които продължават да са модерни. В най-луксозните специализирани салони цените достигат и до 40 лева. Най-евтиният вариант вече е 5 лева, макар доскоро да имаше фризьорки, които предлагаха минаване с ножица или машинка на този тип мъжко окосмяване за по 2 лева. Средно услугата е около 10-12 лева. За бръснене на цялата глава в някои от салоните искат по 30 лева. Сред появяващите на все повече места модерни бръснарници могат да ви вземат и 40 лева за класическо мокро бръснене. В този диапазон варира и „кралското бръснене“, което се смята за най-чистото и безопасно бръснене, ако се прави в професионален барбършоп. По време на процедурата се премахва горният слой от мъртви клетки и кожата става чиста, гладка и мека. Този начин на бръснене дава подмладяващ ефект, което е не по-маловажно и за мъжете. По време на кралското бръснене мъжете могат да се насладят и на истински масаж на лицето, като по този начин се подобрява циркулацията на кръвта. При него се използват масла и овлажнители, пълни с полезни за кожата микроелементи.

Предлагат кола маска на нос и уши

Кола маска на нос и уши е една от новите услуги, които най-луксозните салони предлагат. Освен подстригване и различните начини за бръснене, се предлага и оформяне на вежди. Студентите в София може да се възползват и от интересна промоция. Срещу общо 60 лева те могат да получат мъжко подстригване с оформяне на брада и вежди плюс маска за лице и кола маска на уши и вежди. В същия салон само прическа струва 20 лева, а за оформяне на брада взимат 10. Техни конкуренти предлагат мъжко подстригване с измиване и оформяне на брада за 23 лева, а на друго място може да ви боядисат брадата срещу 10 лева.