0

А виопревозвачи се впуснаха в задочен спор относно мярката за предоставяне на безвъзмездни средства на българските браншовици, oдoбpeна oт Eвропейската комисия  (ЕК).  Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) изпрати писмо до премиера Кирил Петко, финансовия министър Асен Василев, транспортният министър Николай Събев и председателя на транспортната комисия към Народното събрание Борислав Гуцанов.

Позицията им гласи, че с „изненада” са установили, че Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) е изпратила отворено писмо от името на целия авиационен сектор на страната.

„Изнесената в писмото позиция на АБАИ е  некоректна и подвеждаща и не отразява мнението на основната част от авиопревозвачите. Искането : цитираме, ,„От бранша настояват в текста на ПМС, с което ще се определят условията за разпределяне на безвъзмездната помощ за авиационните превозвачи в България, да бъде записано, че средствата ще се предоставят за покриване на непокрити фиксирани разходи, направени през периода от 1 март 2020 г. – 31 декември 2021 г, е изпълнено. То е залегнало във вече публикуваното постановления на Министерски съвет от 13.04.2022., с  което се определят условията за предоставяне на помощта”, гласят част от твърденията им. От АБА подчертават, че организацията им съставлява над 85 % от българския авиационен сектор и че членуващите в нея компании изпълняват почти изцяло чартърните програми до България.

Те са категорични, че от постановлението става ясно, че безвъзмездната помощ може да бъде използвана и за покриване на фиксирани разходи, направени през периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2021 г.

„През последните месеци беше извършена сериозна по обем работа от Министерството на транспорта за разширяване обхвата на помощта, което позволи прилагането и на описаната  възможност. Проведена бе оперативна кореспонденция с ЕК, във връзка с представянето на необходимите документи и доказателства  за отпускане на безвъзмездна държавна помощ на българските авиокомпании за  преодоляване последиците от тежката икономическа криза, предизвикана от пандемията”, смятат те.

От браншовата организация обобщават, че твърденията на АБАИ са в противоречие със становището на почти всички авиопревозвачи.

„Даваме си ясна сметка, че посочената помощ е недостатъчна, предвид още по- усложнената ситуация в момента. Надяваме се  кръгът на помощите да се разшири и обхване и други силно засегнати компании от сектора, които не се вместват в приетата рамка”, завършват те.