0

В сички хлябове трябва да поевтинеят заради отпадането на 20% ДДС. Мярката бе въведена с актуализацията на бюджета и влезе в сила на 9 юли. Тогава бе въведена и нулева ставка на ДДС върху брашното, която ще доведе до допълнително леко поевтиняване на хляба, но и на сладкарските изделия и тестените закуски. Това ще стане след месец, когато се употреби закупеното брашно и започне ползването на суровина от новата реколта, обясни Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите, пред БНТ.

Не всички хлебарници и магазини, които продават хлебни изделия, обаче са намалили цената на насъщния, показа проверка на „Телеграф“. “Там, където хлябът не е понижил цената си, става въпрос за сива икономика”, твърди Кукушева и съветва потребителите да сигнализират на дежурния телефон на НАП, на финансово министерство и другите контролни органи, както и в браншовия съюз на хлебарите за местата. „Ако някой си позволи да прибере тези 20%, говорим за спекула“, обясни Кукушева.

Търговците уверяват, че са намалили цената на насъщния, като са приспаднали ДДС 20%, което преди влизало в цената, но това не е отбелязано изрично на етикетите. Причината - нямали такова нареждане от своята централа. В касовата бележка за закупен хляб също е отбелязана крайната цена, без да се указва какво е намалението. „Контролните органи лесно могат да получат и сравнят информация за старата и новата цена и установят, че ДДС вече не се начислява“, обясни управителят на магазин от известна търговска верига.

В друга верига до всеки хляб на рафтовете на магазина има етикет със стара и нова цена и с размера на намалението. За продуктите на промоция отделно е показана и тя. Обикновеният хляб – бял, типов и „Добруджа“, няма да стане 3 лева и да поскъпне заради ръста на цената на горивата, увери Мариана Кукушева. Предвиден е таван на цената, която бизнесът ще плаща за електроенергията, а много от производителите реконструирали пещите си от газ на ток. Нямало опасност и от продоволствена криза.