0

О чаква се миграционният натиск да се увеличи с осигуряването на хуманитарни коридори. Към момента потокът не е много сериозен, защото от преминалите на наша територия над 30 хиляди души, са останали около двайсет и няколко хиляди. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия.

Очаква се миграционният натиск да се увеличи с осигуряването на хуманитарни коридори. Към момента потокът не е много сериозен, защото от преминалите на наша територия над 30 хиляди души, са останали около двайсет и няколко хиляди. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия.

По-голямата част от пристигащите на територията на България са майки с деца, припомни министърът. Те ще могат да ползват медицински, социални услуги, настаняване в детски ясли и градини, като се мисли за решения във връзка с недостига на детски градини, който има у нас. Ще се следи и попълването на имунизационния им календар. Той припомни, че днес са приети две постановления на Министерския съвет - за остойностяване на настаняването на украинските граждани, както и постановление, с което се дава възможност на всички идващи от Украйна да ползват до 31 март социални и други услуги, които ползват и българските граждани, докато изберат статут – на туристи или друг хуманитарен статут.

Той отбеляза още, че ако украинските граждани имат доказан български произход, те няма да имат почти никакви проблеми да се ползват от привилегии, но ситуацията на бежанците с българско самосъзнание остава неясна.

Социалният министър каза, че капацитетът за регистрация на бежанците е 30 човека на ден, и ако се разчита на него може само да се предполага какво ще стане с тези 21 хиляди украински бежанци, които са в България. "Затова има създаден централен щаб с участници от всички министерства. Работи се по ускоряване на процедурите по добиването хуманитарен статут", заяви той. 

Галина Георгиева от "Продължаваме промяната" повдигна въпроса, за това какво ще предприеме социалното министерство по повод трудовото законодателство за осигуряване на възможност за работа на украинските граждани, бягащи от войната. Гьоков отговори, че в момента няма нужда от промени в законодателството заради успешно транспонираните европейски директиви, както и наскоро приетите промени в Закона за трудовата миграция и Закона за трудовата мобилност. "Министерството на труда и социалната политика още на 24 - 25 февруари започнахме план за действие. За момента не сме установили дефицит в трудовото законодателство относно приемането на бежанци от Украйна. Имаме задача да прегледаме въобще законодателството и ако се налагат някакви промени, да ги предложим в спешен порядък", заяви мнистърът. 

"Днес в МС си говорихме за ускоряване на процедурата за придобиване на българско гражданство. С изненада установих, че българите от Северна Македония чакат години наред – има случаи и по три години. Въобще не е работа това на социалното министерство, но се мисли и по този въпрос", заяви социалният министър Георги Гьоков. 

Също така в отговор на въпрос на народния представител от ГЕРБ-СДС Деница Сачева, министър Гьоков каза, че МТСП ще се включи в разработването на национална програма за заселване в България на граждани от трети страни с български произход. 

По думите на министъра тази програма е трябвало да бъде разработена още преди трийсетина години. Според него всички граждани, идващи от Украйна, както тези с български произход, така и останалите, чувстват топъл прием от нашите сънародници. 

Ще бъде направен регионален анализ на пазара на труда къде какво се търси по региони, Агенцията по заетостта разполага с такива анализи, но  те трябва да се официализират, допълни Гьоков. Той посочи, че на нашия пазар има недостиг на квалифицирана работна ръка.  

Министърът прогнозира увеличаване на миграционния натиск, а Хасан Адемов от ДПС заяви, че се очаква да дойдат около 300 000 бежанци от Украйна. Затова, по думите на Адемов, е важно освен държавата да има план, трябва да има и действия по него. Д-р Адемов попита и дали по оперативната програма за храни и материално подпомагане може да се осигури подкрепа за бежанците. Няма пречка да бъдат подпомагани, бежанците са допустими като бенефициент по програмата, за която има средства до 30 юни, посочи в отговор социалният министър.

МТСП е дало наличната база на ведомството за настаняване на бежанци – 17 хотела, включително и бази на „Профилактика, рехабилитация и отдих“ към НОИ.  Общо 17 хотела с 2500 места. 

Съвместно с Държавната агенция за бежанците ще бъдат направени проверки и на условията за живот в центровете за настаняване, каза Гьоков.  По думите му от години се подпомагат бежански центрове за настаняване в рамките на Националния план за действие по заетостта чрез осигуряване на субсидирана заетост за определени групи от хора, както и за обучение по български език. 

Министърът приветства и идеята за освобождаване от данъци за дарения на хранителни помощи.