0

20 213 ученици от 8-и до 12-и клас се подготвят за работа в ресторанти, хотели и сферата на туризма.

Това става ясно от отговор на образователния министър акад. Николай Денков до депутата Илин Димитров.

Гимназистите се обучават в професии и специалности в сектор „Туризъм“ в направленията „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и „Пътувания, туризъм и свободно време“. В отговора си акад. Денков посочва, че през последните години има устойчива тенденция на ръст на учениците, които се подготвят за кадри в сферата. За настоящата учебна 2021/2022-а новоприетите в специалности в двете направления са 4505, докато преди четири години през 2018/2019-а са били 3829.

За представителите на бизнеса обаче дипломата не е достатъчна и не дава предимство пред останалите кандидати. Те искат да видят и какви практически умения младежите са усвоили по време на 5-годишното си обучение, преди да ги наемат. „Не са с предимство. Приема се, че би трябвало да бъдат по-добри кадри, но това ще покаже времето. Въпросът не е в професионалната квалификация, само на диплома не може. Човек трябва да покаже какво може. В нашия сектор заплащането е според това какво можеш“, обясни пред „Телеграф“ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Така един готвач без квалификация, но добър в работата си, може да има много добра заплата. „Желанието за работа, опитът, отдадеността са определящи при заплащането. Можеш да знаеш как се държи табла, но и как да минеш между 10 маси с хора. Готвенето в училищна среда е едно, а в заведение под стрес – друго“, допълни Алибегов.

Зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов смята, че само в рамките на 48 часа ще стане ясно кой какво може. И двамата с Алибегов са на мнение, че е важно колко ученици се подготвят за работа в сектора, а колко от тях ще останат да работят в сферата на туризма. Затова и от бизнеса са готови да обсъдят с МОН и вариант за стимулиране със стипендии.