1

М алко повече от 1100 души са се отказали сами от пистолетите си, а полицията им ги е иззела в рамките на миналата година. Служба КОС, която се занимава с контрола на оръжията и боеприпасите, не е отнела нито един пищов заради престъпление или домашно насилие, въпреки че сигналите през 2022 г. бяха стотици в цялата страна.

От МВР отговориха официално пред „Телеграф“, че „причините, поради които са отнети точно 1166 късоцевни оръжия, е изтекъл срок на разрешителното за притежание и отказ на притежателя за подновяване“. В същото време абсолютно законно въоръжени, точно като убиеца на психолога Иван Владимиров - Нав, който е екскатаджия, са 55 620 души. Те са настоящи и бивши служители на МВР, МО, ДАНС, ДАР, НСС и т.н., сочат данните на вътрешното министерство. Преди броени дни избухна и друг скандал с полицай от столичното 6-о РПУ, който според сигнали на съседи и съкварталци от „Овча купел“ ходел въоръжен, в униформа и плашел всички с дулото на оръжието.

Официално

Служители от КОС в Главна дирекция Национална полиция обясниха, че към края на миналата година общо законните пищови в България са 133 245. От тях близо 78 000 са във физически лица и охранители, а останалите в служители от сектор „Сигурност“ и бивши техни колеги. По същия начин и екскатаджията Румен Тонев носеше законен „Байкал“, с който разстреля психолога заради междусъседски спор. Въпреки сигналите срещу него, агресивния му нрав и вероятно психическо разстройство никой не е отнел фаталното оръжие. Затова и започна проверка по случая.

Интересна подробност е, че според Закона за оръжията и боеприпасите, ако полицай или военен е уволнен, той няма право да притежава пушкало. В същото време след екзекуцията на Нав стана ясно, че Тонев е бил освободен от КАТ. Така и не стана ясно дали е уволнен или освободен заради психическа или физическа непригодност. Каквото и да е обаче, остава все още неясно защо той е имал напълно законен „Байкал“.

Причини

Експерти коментираха пред „Телеграф“, че има три причини, поради които се отнема оръжие. Ако притежателят е с влязла в сила присъда, дори условна, ако е заведен на отчет в психодиспансер и при регистрирани случаи на домашно насилие. Оказва се, че миналата година не е имало нито един такъв случай по официални данни от МВР. Истината обаче е друга. Един от най-фрапиращите случаи е от август миналата година, когато в Стара Загора действащ военен разстреля жена си и после се самоуби. Преди да се стигне до фаталния край, е имало редица сигнали за домашно насилие от страна на жертвата. Никой не е взел оръжието му.

По същия начин се е изплъзнал от КОС и Константин - пенсионер от запаса на армията, който уби баща на две деца при спор на Женския пазар. Срещу него е имало десетки сигнали, но той се е разхождал въоръжен и никой не е направил и най-малък опит да му отнеме пистолета.

Ексслужителите по-лесно вадят разрешително

Бившите служители на МО, МВР и спецслужбите взимат по-лесно разрешително за оръжие, след като излязат от системата, показа проверка на „Телеграф“. За цивилните граждани е абсолютно задължително да ходят на курс по стрелба, докато за ексченгетата е нужна само бележка, че са минали обучението и могат да боравят с късоцевно оръжие. Психотестът е идентичен за всички граждани. Продължителността му е максимум 10 минути, в някои области на България и за 5 се минава, показа проверка на екипа ни. Задължително за разрешителното е и медицинско, както и свидетелство за съдимост.

Караш пиян или друсан с патлак, взимат ти разрешителното

Който носи в себе си оръжие, след като е пил алкохол или се е дрогирал и бъде изловен да шофира, незабавно му се отнема разрешителното за срок от 1 година. Това е записано в чл.184 от Закона за оръжията и боеприпасите. Виновният джигит отнася и глоба от 500 до 3000 лв. При повторно нарушение въоръженият джигит отнася две години без пистолет и глоба до 5 бона.

Ако пък водач носи оръжие, но откаже да бъде тестван, също му се взима разрешителното за срок до една година. Отнася и глоба в същия размер. Такива случаи МВР не отчита за миналата година.