0

Н овата година чупи рекорда на най-топлата досега в историята на човечеството - 2023 г. Порои, цунамита, суша, гороломи се очертава да станат ежедневие. Затоплянето е факт, който никой не може да отрече. В това бяха единодушни двамата климатолози Симеон Матев и Георги Рачев и експертът по горите Александър Дунчев, които коментираха независимо един от друг пред „Телеграф“

Симеон Матев и Георги Рачев са убедени, че 2024 г. ще продължи тренда на покачване на градусите. Според него затоплянето няма да спре до 2025 г., ако не се случи катаклизъм като мощно изригване на вулкан, който да обърне посоката.

„В началото на 2023 г. очаквахме голямото затопляне да се случи през 2024 г., а пикът да е през 2025 г.“ Изминалите 12 месеца опустошително време разбиха всичките ни прогнози, каза Матев. Така 2023 г. се оказа най-топлата година за цялата земя и България, откакто съществуват метеоизмерванията.

Тревожно

„Проблемът не е в самото затопляне, а в скоростта, с което се случва. Нормално е редуване на ледникови периоди със затопляния. Сега сме в след ледников цикъл и е естествено да става по-топло. Тревогата ни е, че ако преди повишаването на градусите и съпътстващите го явления са се случвали постепенно за хиляди и десетки хиляди години, сега живакът на термометъра препуска в рамките на един живот.“, обясни Георги Рачев. Става дума за 20-30 г., а всяка година, всяка поредна зима сме с температури над нормите. Притеснителното е, че нямаме аналог и не знаем какво ще се случи, изтъкна Рачев.

Причини

Учените обясниха, че високите градуси, от една страна, дължим в момента на засилването на влиянието на течението Ел Ниньо, което ще затихне през май. Освен природните закономерности човешката дейност също има заслуги. Георги Рачев обясни, че няма как да не става по-топло, при положение че въглеродният диоксид вече е над 420 милионни части, което е невиждано досега. Той представлява парниково одеяло, което обгръща Земята и не разрешава топлината около нея да иде в космоса. Ние отделяме всяка година в атмосферата 37-38 милиарад тона въглероден двуокис, което води до екстремни прояви на времето. И започва шахматна главоблъсканица, в която никой не може да каже как ще изглежда изходът, защото нямаме аналог досега, издаде най-големите тревоги на науката Рачев.

Корита

Няма как да ни се разминат екстремните явления и аномалии. Една от тях бяха зелените листа в късна есен в гори и паркове в България. Те се дължаха на топлия октомври, който подлъга дърветата и те не хвърлиха листата си. Точно те предизвикаха гороломите и падналите дървета, когато заваляха снеговете в края на ноември, защото клоните натежаха и падаха посечени, което причини и смъртта на хора. През 2019 г. и през декември миналата година наблюдавам точно такива дървета, докато обикалям във Витоша, разказа експертът по горите Александър Дунчев пред „Телеграф“.

„За наводненията, които се случиха в България, освен заради обилните валежи вина има и човекът, защото ние изправихме коритата на реките. Преди лъкатушеха, имаше меандри и зони около тях, които като кухненска гъба поемаха част от прииждащата вода. След това постепенно я отдаваха и не се стигаше до такива екстремни наводнения. Ние ги канализирахме и натискът стана огромен и помита всичко по пътя си“, обясни Георги Рачев.

Вековни

Много важно е опазването на вековните гори. И колкото е по-голяма масата на дървесината, корените и короната, толкова повече те задържат водата, която попива надолу в почвата и пречи да се образуват опустошителни порои. Това е един от изходите, които посочи Александър Дунчев, бивш депутат и един от вносителите на промени на проектозакон за вековните гори, който обаче отлежава в чекмеджетата на парламента.

Залесяването е просто възпитателна мярка, но то не може да навакса изсечените терени с дървесина, мотивира се той. Практически ние отглеждаме млади гори, които не могат да се противопоставят на природните стихии, каза той.

Ние не можем да влияем на природата, но трябва да променим отношението си към нея. Да се спре хищническото отношение и експлоатиране, това е изводът, до който освен българските учени, еколози и експерти са стигнали колегите им от цял свят. Така обобщи мнението на климатолози, метеоролози и еколози от цял свят Александър Дунчев, който една година търси отговор на въпроса какво да се направи.

Христо Крушарски: Зная как да изваля сняг от облаците

Бизнесменът Христо Крушарски, който произвежда ракети и палки за борба с градушките и притежава самолетите, които засяват ледените облаци, разказа пред „Телеграф“, че вече са направили успешни лабораторни опити за изваляване на сняг от облаците. Това е много важно, защото снегът попива бавно в почвата и така осигурява необходимите влагозапаси. Подобна технология е продал преди години на Обединените арабски емирства за изваляване на облаци, които са готови да сътрудничат за осъществяване на идеята за сняг. Христо Крушарски обясни, че за да се случи това, е необходимо съгласието и помощта на държавата, защото става дума за радари, за разрешение на небесно пространство, което зависи от военните.

Бистришката Ванга: Мека зима със сняг по планините

* Автор: Любомир Старидолски

Пророчицата от село Бистрица Искра Караколева е убедена, че зимата ще е мека, каза тя пред „Телеграф“. Минималните температури ще стигат минус 15 градуса, но като цяло студеното бързо ще бяга на север.

„Януари ще бъде топъл, към втората му половина ще имаме 3-4 по-студени дни, но не с ледовете по улиците. В София ще вали сняг, но до вечерта ще изчезва“, предрича тя. Ясновидката е убедена, че потопът на Земята е бавен, но сигурен. Той е в ход с локалните катаклизми - земетресения, пожари и наводнения. А климатът в България в близкото бъдеще ще стане като в Гърция. „Топлите страни ще стават по-студени, а у нас ще замязаме почти като в Африка“.

(Очаквайте още за пророчицата от Бистрица идната събота, 6 януари.)

Ясновидката Марияна: Водата ще отнесе къщи по склоновете

През зимата ще вали повече дъжд, отколкото сняг с резки смени от студено към топло с до 15 градуса над нулата, според ясновидката от Варна Марияна Николаева. Според нея по-студено ще бъде в средата на януари и началото на февруари. След 11 февруари идва понижение към минус 5-10 градуса. И с това по-студените дни ще минат. Около 20 февруари живакът ще стига 10-15 градуса.

„В края на юли и началото на август ще има три дни силни валежи и наводнения. Ще има свличане на къщи по склоновете. Пак ще е жега с температури между 32 и 38 градуса“, предрича ясновидката.