0

О безщетение за неправомерно уволнение да се изплаща от деня на прекратяване на трудовите взаимоотношения до започване на нова работа. Това предвиждат промени в Кодекса по труда, внесени за разглеждане в Народното събрание от депутати от ПП „Възраждане“. В момента има ограничение на срока за плащане на възнаграждения, при доказани неправомерни уволнения, който е 6 месеца.

Предлага се също така сумата, която трябва да бъде изплатена на работника, да в размер на брутното трудово възнаграждение.

Съгласно Граждански процесуалния кодекс делата по Кодекса на труда, свързани с уволнението, трябва да се разглеждат по бързото производство. Тези дела обаче продължават с години, посочват депутатите. Според тях причината е, че те се гледат на три инстанции, което отнема време.

Мотиви

В същото време бавното производство е само и в интерес на работодателя, който използва всяка процесуална възможност, за да не възстанови бързо работника на работа, знаейки, че „санкцията” му за това би била в рамките на обезщетение в резултат на до 6 брутни заплати.
Затова депутатите предлагат да се премахне ограничаващият срок от 6 месеца за изплащане на обезщетение при незаконно уволнение, като то да обхваща целия период, през който служителят е останал без работа.

По-рано тази седмица за разглеждане е внесен и друг проект на Кодекса по труда, свързан с уреждане на условията за дистанционна работа, както и изкуствен интелект.