0

С редно по около 15 шофьори, изпили бутилка твърд алкохол и седнали да карат колите си, залавят органите на КАТ всеки ден при проверките на пътя. Това са хора с концентрация над 1,2 промила. Още толкова и малко над тази бройка са заловените с между 0,5 и 1,2 промила, показа проверка на „Телеграф“.

Данните са официални от „Пътна полиция“ на база на всекидневните междинни резултати от специализираната операция за спазване на Закона за движение по пътищата. Резултатите са точно месец след измененията в Наказателния кодекс от 4 август, които допуснаха съдът да отнема автомобила от пияни и дрогирани водачи в полза на държавата. Статистиката показва, че само от началото на август до началото на септември при спецакциите на полицията няма ден, в който да не спират хора, които са се качили  да карат след употреба на алкохол.

Действие

Средно между 20 и 30 души са в рамките на употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, които се наказват с отнемане на книжката и глоба. Между 9 и 15 човека обаче пият поне по бутилка твърд алкохол, преди да се качат в автомобила. Всеки ден се проверяват между 8000 и 10 000 водачи и пътници в автомобилите, сочат още данните на КАТ. Пътни полицаи признаха пред „Телеграф“, че след измененията в Наказателния кодекс от 4 август броят на пипнатите да пият и карат е спаднал, но не драстично, както се очакваше. Независимо че вече действа  новата алинея 5 към член 343б  от НК, която гласи: "Съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик - да присъди равностойността му“, пътните полицаи хващат по 30-40 пияни водачи всеки ден.

Достоверност

Според анализа на КАТ по-големият брой пияни биват спирани в малките населени места, както и около курортите в разгара на летния сезон. Патрулите често се пращат да спират коли дори на третокласни пътища, дебнат и пред нощните заведения. По отношение на употребилите упойващи и наркотични вещества  данните на „Пътна полиция“ сочат, че средно между 6 и 8 човека биват хващани за денонощие.

Почти толкова е и броят на отказалите наркотест. Броят на заловените е по-малък, тъй като тестовете за наркотици се прилагат по-рядко от тези за алкохол, обясниха катаджии. Освен това при тези тестове все още съществува съмнение за достоверността им. Затова на много места практиката по прилагането им е противоречива. Използват ги предимно в градовете и курортите, където има по-висока концентрация на шофьори, които са пробвали дрога, преди да се качат в автомобилите си.

Още три лаборатории ще проверяват проби за наркотици

Три лаборатории ще бъдат оборудвани на най-съвременно ниво, за да се ускори проверката на кръвните проби за наркотици на шофьорите. Вече е организирано закупуването на техниката. Това обяви в понеделник министър-председателят акад. Николай Денков.

Премиерът потвърди своята позиция в защита на по-строгите мерки срещу пияните и дрогирани водачи. „Виждаме, че обществената подкрепа за тези промени става все по-голяма, трябва да останем максимално строги, докато не разберат българите, че няма смисъл да се убиваме сами по пътищата“, коментира Денков.

Няма да отнемат коли преди решение на съда

Текстът за отнемането на коли, чиито водачи са хванати зад волана им след употреба на наркотици или с над 1,2 промила алкохол в кръвта,  се очаква да бъде редактиран още този месец. Причината е, че на много места полицаите тълкуват разпоредбите различно. Към момента ако нарушителят кара собствено МПС, то се иззема от органите на реда и се транспортира до терен на МВР, най-често около районните управления.

Това обаче става единствено с протокол за доброволно предаване, които униформените изискват провинилият се водач да подпише. Той обаче не е задължителен за подпис и тогава униформените могат да свалят единствено регистрационните табели на колата. Реално шофьорът остава собственик, докато съдът не го осъди. Вече са спуснати и методически указания към МВР, които да прекратят практиката по изземване.

Изпили сме 37 млн. литра за година

Българите са изпили 37 195 888 л ракия само за миналата година, което е с около 2 млн. л повече от 2021 г. Това съобщи за „Телеграф“ Красимир Коев, шеф на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ). През 2021 г. българите са изконсумирали 35 090 460 л ракия, допълни той. Официалната статистика на ИАЛВ сочи, че от 2016 г. до 2022 г. средната консумация на българско вино варира между 110 000 000 и 120 000 000 л. годишно. Вносът на божествената напитка от трети страни възлиза на 1 952 248 л за 2022 г., а от ЕС достига 10 584 900 л, включително до октомври. Данните на Световната здравна организация за консумацията на чист алкохол в литри на глава от населението показват, че България е на 9-о място в света по обърнати чашки, като всеки българин пие средно по 12,46 л на година. Шампионът е Чехия с 14,26 л.