0

Б ългарският научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" пое на нова експедиция към Антарктида днес в 14:00 ч. от Морска гара - Варна. Това е втората мисия на плавателния съд на ледената Антарктида. В нея взимат участие и четирима курсанти от Висшето военноморско училище, за което командирът на кораба - Николай Данаилов изрази благодарност към българската армия.

БУЛФОТО

На официалната церемония по изпращането дойдоха официални лица и много граждани. Експедициите до Антарктида не са за да задоволим научното си любопитство, а да правим открития, важни за цялото човечество, заяви проф. Христо Пимпирев минути преди отплаването. Той подчерта, че една от основните задачи на НИК 421 сега е да пренесе успешно конструкциите на новата модерна научна лаборатория, която ще бъде на българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън.

Тонове злато ни чакат на базата в Антарктида!

Задачата в рамките на 32-ата експедиция е осигуряването на условия за реализирането на десет научни проекта, които вече излизат извън параметрите на остров Ливингстън.

Командирът на плавателния съд обясни, че товарът е напълно подготвен за транспортиране до Южните Шетландски острови. Повече от 70 тона товари ще бъдат пренесени до базата на остров Ливингстън.

БУЛФОТО

"Това, което знае моят екипаж, както и аз като командир, е: Уважението към морето и океана трябва да бъде постоянно. Трябва да подхождаме с голямо внимание при преминаването през по-деликатните проливни зони, впоследствие през океана и пролива на Дрейк", уточни още командир Данаилов.

Проф. Христо Пимпирев пред „Телеграф“: Трима се борят за едно място в Антарктида

По думите му времето на острова ще бъде благоприятно за провеждането на научните проекти, заложени в плана на пътуването. "За щастие на остров Ливингстън сега е астралното антарктическо лято и очакваме температури от -15 до 5 градуса, което ще позволи на моя екипаж да работи активно по осигуряване на научните изследвания на ледения континент. Това са повече от 10 научни проекта", обясни той.

БУЛФОТО

Данаилов обяви и новите комуникационни средства, с които ще разполага екипажа на кораба за връзка с брега. "Ние сме един от първите кораби, които на борда си разполагат с комуникационни средства, които ще позволят на екипажа, както и на хората, които плават, да бъдат подсигурени с интернет връзка с брега. Това е голям скок в ерата на плаването в открито море", подчерта той.

България вече не е малка държава в югоизточния край на Европа, а страна, гледана с уважение от морски нации, покорявали океаните, докато сме били в Османската империя, посочи проф. Пимпирев и подчерта, че българите трябва се гордеем с националната си принадлежност и да се научим да гледаме напред, а не назад.

* Източник: БТА; БНТ