0

Б КП е искала да прогони изцяло църквата от гробищата. Това показват разкрития, публикувани в последната трета част от документалната поредица „Атеистичната политика в комунистическа България“.

Период

Хронологично включените в третата част документи обхващат времето между 1978 и 1989 г. Като отправна точка за избрания период съставителят е възприел едно решение на Държавния съвет на НРБ от април 1978 г., наречено „Основни насоки за развитие и усъвършенстване на празнично-обредната система в НР България“.

Справка на „Телеграф“ установи, че няколко месеца по-късно Министерският съвет на НРБ издава Постановление №53 от 20 октомври 1978 г. за създаване на комисии по социалистическите празници и обреди и за приемане на Правилник за работата на комисиите по социалистическите празници и обреди. Проведени са научно -практически конференции с участието на историци, етнографи и фолклористи, които трябва да съчинят единни сценарии за трите основни битови обреда - кръщение, брак и погребение.

Заплаха

Последното се смятало за най-трудно, защото, както признават тогавашните идеолози, “църковното погребение е мистично и театрално, разполагащо с богата материална база и подготвени служители“. И признават, че религията дава ясен отговор и утешение на хората, загубили близък човек, затова сама по себе си е заплаха за новата погребална обредност“.

Поредицата е дългогодишен проект на департамент „История“ на НБУ със съставител и редактор доц. д-р Живко Лефтеров. Така днес целият документален сборник е достъпен за всички, интересуващи се от живота на Българската православна църква и на други вероизповедни общности у нас в условията на агресивен държавен атеизъм, съобщава сайтът „Двери“.