1

Б ум на търсенето на дрехи втора употреба на прага на зимния сезон отчитат търговци.

Опашки от клиенти се образуват рано сутрин пред така наречените секънд хенд магазини в дните на зареждане, видя „Телеграф”. „Ние внимателно селектираме дрехите, които предлагаме и които внасяме предимно от Дания и Нидерландия. Покрай пандемията и проблемите с доставките имаше сериозна липса на качество, но от година и половина мога да кажа, че отново на пазара се появяват находки, които по съотношение цена-качество сериозно превъзхождат дори новите стоки, които се предлагат в моловете”, коментира Румен Колев, собственик на обект за търговия с дрехи втора употреба в София.

Все пак от бранша са категорични, че в момента са далеч от най-добрите си дни и оборотите трудно ще достигнат стойностите от преди 5-6 години. Севдалин Спасов от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба коментира, че пикът в продажбите беше след пандемията, но в момента има спад на потреблението. На годишна база покупките на дрехи, не само втора употреба, но и на нови, са намалели с 10 на сто. Причината е високата инфлация, което доведе до обедняване на населението и хората заделят все по-малко за дрехи и обувки.

Най-добрите находки на модни облекла са в дните на зареждане.

 Най-добрите находки на модни облекла са в дните на зареждане.
Крум Стоев

Цени

Цените специално при облеклата варират от 3 до 30 лева на килограм в различни обекти и в различни дни. Има намаления с отдалечаването от момента на ново зареждане, но това се отнася и до качеството, коментират потребители. Маркови стоки втора ръка се предлагат и онлайн, като понякога при тях обявените отстъпки надхвърлят и 90 процента. Например могат да се купят зимни палта за 20-30 лева, като има и такива по 100-200 лева, но те са висок клас на световноизвестни марки. Също така се предлагат и ботуши, като много от тях са с етикет. Цените на тези от естествена кожа започват от 60 лева и нагоре. 

Нови

Спасов коментира още, че в момента складовете с дрехи и обувки са пълни. Обикновено търговците зареждат не само дрехи втора употреба, а и такива, върнати в магазините. Практиката е вносители да купуват върнати стоки от онлайн магазини в Германия. Потребители разказаха пред „Телеграф”, че зареждат гардероба си основно от магазини за дрехи втора ръка. Освен това се сдобиват с висок клас облекла на достъпни цени, които по принцип не са им по джоба, но и много от тях нямат аналог в магазините у нас.

По темата работиха Людмил Христов, Елена Иванова