0

Б ългария е в челната петица след Португалия, Испания и Италия като най-добро място за живеене на пенсионерите. Анализът е на испанския сайт www.movingtospain.com. В него са включени условия като ниски разходи за живот, цени на жилища, на здравеопазване, безопасност, визова достъпност.

Анализ

Оказва се, че в комплексния анализ на условията за живот за възрастните на първо място се нарежда Португалия, следвана от Испания и Италия. Сайтът е насочен към хора над 65 години, които търсят дестинация за спокоен живот. В публикувания анализ пък се проследяват възможностите, които дава съответната държава като социален живот и придобивки. С европейска пенсия в България се живее чудесно, защото тя замества 70% от заплатата, която пък е далеч над размера на нашите заплати, коментират икономисти. У нас заместването е около 50%, затова и пенсиите са ниски. Освен това пенсионната система се крепи все повече на трансфера от държавата, тоест от данъците в хазната, защото е солидарна. Дупката в бюджета на НОИ обаче става все по-голяма.

Ползи

„Ние казваме, че имаме най-ниските пенсии в ЕС, но това е комплексен проблем, не трябва да се гледа само размерът на пенсията“, коментира за „Телеграф“ бившият социален министър Христина Христова. „Например в Европейския съюз пенсионерите плащат данък върху пенсията, а тук не го дължат“, допълни Христова. Другите бонуси са, че българските пенсионери получават помощи за отопление.

Освен това държавата внася здравни осигуровки, а в повечето европейски държави възрастните си ги внасят сами. „Ние имаме нещо, което е феномен за Европа, и това е наличието на собственост, всички възрастни имат собственост. А хората на Запад както в по-млада възраст, така и след 65 години, плащат наем, който реално се заделя от пенсията“, посочи още бившият социален министър.

Христова уточни, че собствеността у нас е не само по отношение на жилищата, но и немалка част от пенсионерите имат земи, които носят някаква рента, изобщо някакъв доход. Според нея, ако се анализира по-комплексно ситуацията у нас, има показатели, които би могло да насочат към предимствата на хората в пенсионна възраст в България. Христова отчете, че пенсиите у нас са ниски, но това също е комплексен проблем, на който трябва да се търси решение.