0

О бщинският съвет на Бургас повиши Такса „Битови отпадъци“ (ТБО), престоя в синята зона и още 30-ина местни такси.

Местният парламент подкрепи предложението на администрацията с 35 гласа „За“, 11 „против“ и 4 „Въздържал се“, съобщи „Флагман“.

Дебатът продължи близо два часа, а решението определено бе трудно, защото ТБО не е актуализирана от 14 години, а зоната за платено паркиране – от 2008 година.

От групата на ГЕРБ изтъкнаха, че до този момент администрацията е успявала чрез различни инструменти да покрие дефицита за тези дейности, но оттук нататък вече е невъзможно, защото заплатите са се повишили драстично за този период, скочили са и разходите по всяко едно перо.

„Когато говорим за конструктивна опозиция е важно да си дадем сметка, че освен критика трябва да свършим нещо. Безспорно увеличаването на тези такси не е приятно, но истината, е че е закъсняло. Моята приемна е в центъра на Бургас, срещам се с много хора. Знам, че на тях не им се харесва, но когато трябва да живеем в един хубав град трябва да решим на каква скорост ще се развиваме. Заради това лично аз ще подкрепя тази докладна записка. Животът, луксът и икономиката струват пари. В такива моменти човек трябва да има смелостта, независимо дали ще натрупа негатив. Има дни, в които трябва да вземем трудни решения и днешният е един от тях, но ние трябва да постъпим отговорно, а не популистко“, каза от трибуната на местния парламент Живко Табаков от групата на гражданските организации.

Стоян Царев от Средна европейска класа (СЕК) призова да се приложи друг подход – да се намали престоят в синята зона до 3 часа, както се прави в други градове, а не да се повишава цената на престоя в зоната.

Неговият колега Иван Иванов пък предложи в супер центъра да се паркира за по 2 лева на час и да се наложи часово ограничение, но като цяло да не повишава за широкия център и комплексите.

Тодор Иванов от ИНТ подчерта, че подкрепя повишаването и на синята зона, и на такса „Битови отпадъци“, защото това е трябвало да се случи отдавна. Ако сега не се направи – следващата година гражданите ще ги очаква шоково поскъпване, защото ще влезе в сила новото изчисление на налога.

От администрацията уточниха, че през последните 14 години са успявали да се справят с разходната част, но оттук нататък вече е трудно. Имало и вариант дейността на сметопочистването да се дофинансира с пари от общинския бюджет, но това щяло да е за сметка на капиталовите разходи.

Зам.-кметът по бюджет и финанси Станимир Апостолов подчерта, че дори и след увеличението гражданите на Бургас ще плащат по-малко от тези във София, Варна и Пловдив.