0

М аймуни с чисто човешки метаболитни проблеми като диабет и затлъстяване са оздравели по време на пандемията. Причината е, че са били изолирани от хора, които им хвърлят всевъзможни храни, които ги разболяват. Това разкри пред „Телеграф“ зооинженер Анита Цветанова, която е ръководител „Хранене на животните“ в столичния зоопарк.

Приматите страдали от висока кръвна захар и наднормено тегло заради факта, че в клетките им попада храна, която не е типична за вида им. „Във времето на пандемията, когато зоопаркът беше затворен, а сектор „Примати“ недостъпен заради ремонт, всички маймуни се оправиха, включително тези с диабет“, разказва още тя.

Кампания

Според нея е необходимо да се проведе масивна информационна кампания сред хората. „Мит е, че маймуните трябва да ядат банани. Те обичат да ги ядат, защото са им много вкусни, но основната им храна са листа и дребни плодове. Апелирам хората да не хвърлят на животните дори храни, които мислят, че са полезни“, казва още тя. От столичния зоопарк водят информационни кампании, в които обясняват, че животните не са гладни и че храната, която приемат, е строго индивидуална за съответния вид.

Мечките в зоопарка пък преяждат с ябълки и изпитват дискомфорт заради безконтролното хвърляне на плодове към тях. „Всичко, което се даде от посетителите, дори с някаква добра умисъл, е вредно за животните, защото дневните им дажби се нарушават. Понякога хората хвърлят ябълки на мечките и мислят, че им правят добро. Представете си, че минат 30 човека с по един килограм ябълки, а ние отделно им даваме всеки ден“, разказват от зоопарка.

Жлъчка

Бърнестата мечка Лиам вече втори път се бори с жлъчна криза заради подхвърляне на кюфтета, кебапчета, кренвирши и сладолед. Мечокът е много чувствителен към мазните храни и не бива да ги приема. Лиам е с метаболизъм много по-различен, отколкото на другите животни и на човека. Той не бива да се храни с нищо различно от строго специфичната му диета. Лиам хапва супи, приготвени специално за него. Освен това приема специална добавка, която съдържа насекоми, защото протеинът, който трябва да приема, е предимно от насекоми. Тя съдържа и мравчена киселина, защото в природата се храни с термити и насекоми.

С дарителска кампания: Правят нов дом на крокодила Хектор

Нилският крокодил Хектор и очилатият кайман от Пловдив се нуждаят от нов дом. Затова природонаучният музей в града стартира кампания за набиране на средства. Желанието ни е в по-кратък срок да осигурим необходимите условия, за да може крокодилите от живата експозиция да се чувстват комфортно. Това е възможно чрез преустройство на функциониращата зала „Терариум“, в която е настанена част от живата експозиция от отдела, отбелязват от музея. Вече има готов проект, който е на стойност 30 700 лв. с ДДС. Към настоящия момент обаче институцията не разполага с нужните средства, поради което моли желаещите да дарят.

Природонаучен музей - Пловдив

Лунна пеперуда се излюпи в Пловдив

Красива африканска лунна пеперуда се излюпи в Регионалния природонаучен музей - Пловдив. Екземплярът от семейство Сатурниди (Saturniidae) може да се види в зала „Тропик“. Видът се среща в Източна и Южна Африка. Възрастните имат размах на крилата около 10-12 см и дължина от главата до задния издължен край на крилата 12-14 см. Пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да видят атрактивната пеперуда и да я снимат за спомен.

Природонаучен музей - Пловдив