0

Н ад 200 жалби срещу некачествени водоснабдителни услуги са постъпили от селищата в 13 области в страната от началото на тази година досега. Това съобщиха от институцията на националния омбудсман за в. „Телеграф“.

Оплакали са се потребители от селата Габра, Смолча, Осиковица, Долни окол в Софийска област. Във Великотърновско жалби са подали жители на селата Караисен, Коевци, Горски Горни Тръмбеш, от Добричко недоволни са домакинства в селата Дропла, Раковски и Рогачево.

В Сливенско от безводие се оплакват освен сливналии и жители от Новоселец, Кипилово, Омарчево. Много други селища в страната алармират за дни и месеци на сухо и излизат на протести.

Причини

Хората се оплакват основно от честото и продължително спиране на водата, което продължава понякога с дни. Обявените водни режими не се спазват и липсва алтернативно водоснабдяване. Не се осигуряват водоноски, обясниха от институцията на омбудсмана.

Пресъхнали водоизточници, амортизирана, аварираща водопроводна мрежа и липса на финансиране за подмяната й са сред основните причини за преустановяване на водоподаването, обясняват ВиК операторите, казаха от институцията на омбудсмана.

Конкретен пример за продължително спиране на водата е оплакването на живеещите в с. Хаджидимитрово, община Свищов, където е въведен режим, който обаче не се спазва и понякога водата липсва с дни. В село Слатино, община Бобошево, от 24 юли е обявен режим на водоподаване от 21,30 часа до 6,30 часа сутринта.

Но живеещите във високите части на селото са недоволни, че остават без питейна вода, защото това е единственото време в денонощието, през което водата достига до тях през лятото. Според ВиК оператора „Кюстендилска вода“ причината е, че жителите на селото използват питейната вода за поливане, казаха от институцията на обществения защитник.

Мерки

През август започнаха публичните дискусии за мерките срещу безводието заради климатичните промени.

Те са включени в плановете за действие на проектите на Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор за периода 2025-2045 г. и на Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България 2024-2033 г., разработени в рамките на проекта „Водните стратегии на България за преход към климатично, неутрално и устойчиво общество, съобщи доц. д-р инж. Галя Бърдарска за „Телеграф“.

Препоръчва се да спре изсичането на горите във водосборните зони, използване на алтернативни водоизточници – подземни води и въвеждане на оборотни цикли, свързване със съществуващи резервоари с чисти природни води (например стара проектна разработка от миналия век за водоснабдяването на Пловдивска и Хасковска област от каскадата Доспат-Въча), довършване на язовири за питейно водоснабдяване (язовирите „Луда Яна“ и „Кюстендил“), предвиждане на нови резервоари за съхранение на водни количества на селско и градско ниво, както и нови водоеми (язовир „Бяла“ за Севлиево и община Павликени) и др.

Разбира се, важна мярка е намаляване на загубите на вода чрез подмяна на остарялата водопреносна система поради изтичане на 50-70% от подаденото количество вода, както и намаляване на кражбите на вода, поясни доц. д-р, инж. Бърдарска.

Половин милиард в сектора чакат

Инвестиционната програма за общински проекти е най-бързият възможен източник за намаляване загубите на вода във ВиК инфраструктура в страната, коментираха от МРРБ. Тя дава възможност на местните администрации да решат голяма част от проблемите с водоснабдяването в общините, които през летните месеци се изострят заради напояване, пълнене на частни водоеми, аварии, амортизирана водопроводна мрежа, засушаване и др. Преди дни регионалният министър инж. Виолета Коритарова подписа 21 споразумения за ВиК обекти.

Смяна на амортизиран водопровод

 Смяна на амортизиран водопровод
Крум Стоев

ВиК операторът „Водоснабдяване и канализация Йовковци“ очаква да получи по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. финансиране за изграждане на ВиК инфраструктура за подобряване на водоснабдяването и канализацията на територията на населените места с над 10 000 жители в област Велико Търново. Към момента 139 общини в страната ще получат над половин милиард лева за инвестиции в ремонт и модернизация на ВиК мрежите си. Средствата се отпускат след сключени споразумения с МРРБ.