0

5300 деца ще останат извън яслите и детските градини в София след третото класиране. Това изчислиха за „Телеграф“ след провеждането на първото класиране в столицата. 23 974 беше броят на кандидатите, които се бореха за едно от 14 274 свободни места. На първо класиране бяха приети 11 193 деца, като за следващите остават 3080. Така 10 081 малчугани останаха да чакат късмета си на следващите лотарии, а според общината точният им брой е 9700 заради онези, които са кандидатствали за преместване. Стана ясно още, че по-големият наплив е за яслите, където 12 350 деца се борят за едно от 5868 места.

СЕФТЕ: 6000 деца без място в забавачката!

В края на август, когато се провежда първото текущо класиране, част от незаетите места за хронично болни и хлапета със СОП ще бъдат прехвърлени за кандидатите по общия ред и така ще се даде възможност да намалее броят на чакащите. Към момента 1500 деца взимат компенсации, които вече са в размер на 510 лв. Директорът на дирекция „Образование“ в СОС Нели Манчева обясни пред „Телеграф“, че няма необхванати 4-годишни деца, тъй като вече са задължени да им осигурят място. „606 свободни места имаше за родените през 2020 г., като голяма част от тях вече са приети и посещават градина“, увери тя. Следващият шанс за ясла и детска градина е на 23 май и 7 юни. 

Промени

Кметът Васил Терзиев написа в профила си в социалната мрежа, че до края на юни ще бъдат предложени промени в наредбите за компенсиране на разходите за деца, които не са приети в яслени и градински групи. Също така се обмисля и облекчаване на критериите за прием. Наред с това ще продължи строителството на нови сгради, като за осигуряване на терени ще насочат усилията си върху проектиране и одобряване на ПУП по реда на чл. 16 от ЗУТ за част от квартали „Манастирски ливади-изток”, „Кръстова вада”, „Витоша ВЕЦ Симеоново” и „Студентски град”.

Десетки деца натровени в детска градина!

Зам.-кметът по култура Яна Генова коментира пред „Телеграф“, че проблемът с недостига е най-осезаем в район „Витоша“, „Овча купел“ и „Триадица“, а в останалите той е преодолян като цяло, особено по отношение на недостига на места в градинските групи. Тя каза още, че заради динамичното поведение на хората е трудно планирането. „Хората се местят. Родители се развеждат, сменят си адресната регистрация, местоработата. 

Градското планиране, което трябва да е за години напред, трябва да мисли за демографията, профила на кварталите и едновременно с това да се съобразява с тази динамична ситуация“, заяви тя. 

ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ: Над 10 хил. деца без място в детската градина!