0

С ветият синод реши, че тази година няма да изпраща делегация за благодатния огън в Йерусалим на 4 май. В навечерието на Великден (в събота) небесният пламък слиза на Божи гроб около обяд с необяснимо чудо, след което с фенери се разнася из православните страни по цял свят.

Риск

„Предвид сложността на обстановката в Израел се взе решение да не се рискува. Затова ще се използва огън, запазен от миналата година. Такъв има в доста наши храмове и манастири. В София имаме в „Св. Неделя“. Въобще в епархиите винаги има едно място, където се поддържа благодатен огън от минали години“, коментира пред „Телеграф“ Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

40 дни след смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит!

Клирици обаче коментираха, че при решението на архиереите на везните е натежала сложността на организацията. От една страна е трябвало да се определя кой от митрополитите да ходи, да се урежда транспорт с правителствения „Фалкон“ до Тел Авив, да се плащат разходи.

Режим избори

„При липсата на патриарх няма кой да задвижи всичко това. В момента православната ни църква е в режим на избори за патриарх през юни и на Сливенски митрополит през май. Благодатният огън не е приоритет, още повече че се пази такъв в няколко храма, в това число и Драгалевския манастир. Иначе още за службата за Пасха в неделята можем да вземем от новия благодатен огън от Румънската или от Сръбската православна църква“, коментираха теолози пред „Телеграф“.

БОГОХУЛСТВО: Оскверниха гроба на патриарх Неофит! (СНИМКИ)

Избори

На заседанието си в понеделник синодът взе още едно решение - редуцира листата на участниците в касираните митрополитски избори в Сливен. От десетте кандидати за стола на покойния дядо Йоаникий останаха епископите: Величкият Сионий, Знеполският Арсений, Мелнишкият Герасим, Браницкият Пахомий, Главиницкият Макарий и Велбъждският Исаак. От надпреварата отпадна фаворитът на болшинството местни духовници и миряни – епископ Йеротей, както и Михаил. На злополучния вот от 18 февруари двамата заеха съответно първото и второто място, но след това изборите бяха касирани заради подозрения в наговаряне и манипулации. В резултат тръгнаха протести на духовници и миряни „за“ и „против“, които финишираха в столицата.

Епископ Тихон пред „Телеграф“: Отец Иван изнудва с гладната стачка!

Гласуване

„За всеки един човек бе гласувано поотделно в Светия синод. И това е резултaтът. Листата е добра, не виждам място за някакви притеснения“, коментира митрополит Йоан, наместник на овдовялата Сливенска епархия. Той е ангажиран не само с ревизията й, но и с избора на новия митрополит. А на въпрос натъкнал ли се е на големи финансови или други злоупотреби там, архиереят отговори: „Определено има неща, които са смущаващи. Но не искам да ги коментирам. Сега в момента не трябва да се говори за каквото и да било. Имаме ясен хоризонт - 19 май, когато са изборите“.

Четете още подробности в сряда (24 април) в приложението на вестник „Телеграф" - Чудеса и Вяра“!