0

В андали пречат на археологическите разкопки в местността Айбунар (Мечи кладенец) – между Стара Загора и Минералните бани. Там се проучват най-старите запазени медни рудници в света от праисторическо време. За това алармира доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ-БАН, при представянето на съвместни инициативи на РИМ-Стара Загора и Националния археологически музей.

Сметище

„Айбунар е имал късмета да оцелее през годините и това го прави още по-ценен и като експозиционна, и като информационна стойност“, изтъкна още археологът и разкри: „Много е тъжно. Миналата година, а и по-миналата – когато работихме, обикновено последните дни от кампаниите ги използваме, за да плащаме на работниците да чистят и автобусната спирка в близост до обекта, и самото място. Там е едно нерегламентирано сметище! В края на октомври миналата година, като приключвахме, последните два дни се занимавахме само с това – част от екипа с всички работници събираха всякакви битови боклуци, разхвърляни наоколо. Кой си изхвърлил тоалетната чиния, кой строителни отпадъци, кой… Спират на спирката, изхвърлят каквото им попадне. Никой не живее там… За мен това не са неграмотни хора, но имат абсолютно безобразно отношение към  средата, в която живеят, и към природата.“

„С общи усилия трябва да се опитаме да наложим нетърпимост на такъв тип поведение. Камери ли ще се слагат… Това не са анонимни хора, анонимни са, докато са сами в гората. Това е само едно от местата в района, които се използват безобразно за несанкционирано сметище“, коментира още доц. Попов.

Мерки

„Многократно сме поставяли табели в района на това нерегламентирано сметище. И преди моя мандат обаче, и сега ги чупят, потрошават“, обясни зам.-кметът Милена Желева. Тя обеща да съдейства за поставянето на видеокамери от общината и строго санкциониране на нарушителите.

„Община Стара Загора ще дофинансира археологическите проучвания, които се правят в рамките на ВиК проекта. Ще направим всичко възможно дейностите да продължат още през следващите месеци", каза още Желева.

Форум

В Града под липите се провежда Международна научна конференция за античен мрамор под наслов „Ex marmore. Tърговия и използване на белия мрамор в древна Тракия и нейните околности“, която ще продължи до 13 май.

Във форума участват и доц. д-р Сабине Ладщетер, директор на Австрийския археологически институт при Австрийската академия на науките, както и представители на престижни международни научни средища.

*Елена Дюлгерова