0

С ъздаваме ново арт пространство в кино „Влайкова“. То ще е единственото в района, в който се намира последното квартално кино, като се изключи „Одеон“, „Дом на киното“ и още 2-3 по-малки салона. Това каза актьорът и режисьор Олег Ковачев, който е председател на настоятелството на Образцово народно читалище „Антон Страшимиров-1926“, което стопанисва сградата и киносалона. „Отдавна има нужда в махалата. Ще бъде барче и ще се състоят събития като премиери на български филми, ще каним артисти от екипа, ще се представят книги, изложби“, разказа той и добави, че около 10-15 януари предстои новото място да отвори врати. Ковачев обяви, че първото събитие ще бъде фотоизложба.

Трансформации

След смяната на седалките в салона, махането на балатума и закупуването на нов прожекционен апарат през 2024 г. ще бъде сменен екранът. „Ще сложим нов киноекран, за който Столичната община ни даде пари. Досега работехме с един, който е втора употреба и не пасва на нашата нова зала“, коментира той. Ковачев добави, че след това планира и подмяна на прожекторите, които до момента получавали като дарение от фалирали театри или когато някъде са си подменяли осветлението. „Това са две неща, които са доста скъпи. Трябва да направим и вентилационна система, което вече е пък много скъпо, но лека-полека с помощта на дарители и нашите зрители ще го направим“, обобщи председателят на настоятелството на ОНЧ „Антон Страшимиров-1926“.

Равносметка

Изминаващата година беше трудна, но и много успешна, коментира рицарят без броня, както е известен той заради играта си в едноименния филм на Борислав Шаралиев. „Освен ремонта, който направихме, за който дарители дадоха доста пари, но огромната част ние от наши собствени средства успяхме да платим. Другото, което направихме е, че създадохме много сериозен имидж като на едно истинско квартално кино, което през 2026 г. ще навърши 100 години от създаването си“, каза той. Ковачев коментира, че въпреки обновяванията киносалонът, в който удобно могат да се настанят 110 зрители, пази духа си, защото дървената ламперия е там, завесите също и когато човек влиза, усеща, че се намира в една реликва и емблема в столицата. Той подчерта още, че прагът му най-често прекрачват ценителите на европейски, български и арт филми. „Тук не се гледат филми на ужасите, екшъни, трилъри и такива, които пълнят кината в моловете“, заяви той.