0

Н яма да има промяна в управлението след ротацията на министър-председателя Николай Денков с Мария Габриел според 56 % от хората, участвали в допитване на социологическа агенция „Тренд“.

Национално представителното проучване за нагласите на българите спрямо основните институции, партиите и актуалните теми е проведено между 17 и 24 януари чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ между 1016 пълнолетни граждани. Изследването е проведено по поръчка на „24 часа". Максимално допустима стохастична грешка е ± 3.1 %. 

Почти идентични са дяловете на хората, които смятат, че след ротацията управлението ще се стане по-добро - 15 %, а 16 % смятат, че ще стане по-лошо. Около 13 % са отговорили, че не могат да преценят. 

Запазват се ниските нива на положително отношение спрямо работата на основните институции, показват още резултатите от проучването. Парламентът получава най-нисък дял положителни оценки – 15 %. Правителството се ползва с подкрепата на 22 на сто от анкетираните. „Симпатизантите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) стоят плътно зад кабинета „Денков“. Сред избирателите на ГЕРБ четири от 10 души подкрепят правителството, но мнозинството от тях не споделят това мнение. Положително отношение към работата на правителството декларират и около една трета от симпатизантите на ДПС", посочват от агенция „Тренд". 

Около 36 % от участвалите в допитването оценяват работата на президента положително, а 52 % - отрицателно, сочат още данните. 

„Няма динамика и в подкрепата на основните политически формации. ГЕРБ-СДС запазва първото място с дял от 24,8 % сред гласуващите, следвана от ПП-ДБ със 17,8 %. „Възраждане“ запазва третата си позиция с подкрепа от 14,6 % от гласуващите. Четвъртият в подредбата е ДПС с 13,8 %, а петото място остава за БСП с 9,6 на сто. За пореден месец и ИТН запазва позицията си с малко над бариерата за влизане в парламента с 4,8 %“, допълват от „Тренд". От агенцията информират, че 7 % от анкетираните са отбелязали, че при евентуални нови избори, биха отбелязали опцията „не подкрепям никого“.

„Наблюдава се лек ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори от 30 % през ноември до 34 % през януари“, посочват от социологическата агенция. Близо 42 % от хората са на мнение, че предсрочен вот не е необходим. 

По отношение на промените в Конституцията 46 % от участвалите в допитването казват, че не са запознати по същество с тях. Близо 17 % изразяват одобрение към промените. „Това се отнася за приблизително половината от избирателите на ГЕРБ и ПП-ДБ, както и около една пета от тези на ДПС“, допълват от „Тренд" и посочват, че 30 % от хората не одобряват измененията в основния закон.