0

Л екари ще могат да преглеждат и поставят диагнози на ученици през екрана с помощта на видеовръзка и специална техника. Това е възможно чрез пилотния проект „Училищна мрежа за телемедицина“, който стартира в четири столични училища. Това са 55-о СУ „Петко Каравелов“, 25-о ОУ „Д-р Петър Берон“, ПГТЕ „Хенри Форд“ и II АЕГ „Томас Джеферсън“. Фелдшерите и учителите ще имат директна връзка с дежурния лекар в „Пирогов“ или УМБАЛ „Света Анна“ (Окръжна болница). 

Консултация

„Устройството ще ни служи за консултация, ако имаме затруднение с поставяне на диагнозата. Това се отнася за случаи, които не са спешни“, обясни пред „Телеграф“ медицинската сестра в 55-о училище Славейка Янкова. При връзката с дежурния лекар той пръв ще се запознае с оплакванията на детето, а при необходимост ще го насочи за консултация с невролог, хирург, УНГ или друг специалист, който може да се отзове до 3-4 минути. 

Проект

Медиците преглеждат от дистанция видимото състояние на детето и преценяват дали трябва да бъде изпратен екип към училището, или се налага то да бъде транспортирано към някоя болница с педагог. Лекарите могат и просто да дадат съвет на персонала в школото. 


Ако проектът бъде успешен, ще бъдат включени и други школа и здравни заведения, а финансирането ще е със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Раздават светещи гривни на първолаците

Светлоотразителни гривни с надпис „София“ и герба на столицата ще получат всичките 14 000 първолаци в столичните училища, съобщи председателят на СОС Георги Георгиев. Той заедно с двамата зам.-кметове на Столичната община Десислава Билева и Кристиян Кръстев провериха дали е подновена маркировката около школата. „Гривната може да се постави на ръката или на раницата на гърба и децата отдалеч да се забелязват. В някои държави те са задължителни и ето ние въвеждаме добри практики в София като грижа за децата и тяхната безопасност”, коментира Георгиев.