0

П ървите дни на новата година се превърнаха в период на бързо разпространение на коронавирусната инфекция в различни части на света. Някои експерти отбелязват, че в момента преживяваме втората най-интензивна вълна на SARS-CoV-2 от началото на пандемията. Причината за това е щамът „Пирола”, който е намерил най-кратките и оптимални пътища към човешкия имунитет.

В същото време учените вече не са сигурни, че коронавирусът няма да извади някакъв нов трик, който да му позволи да придобие безпрецедентна „убийственост“. Най-малкото вируси, близки до него, вече са демонстрирали такива способности при мишки. 

Тревожни съобщения идват от цял ​​свят. Например Северна Каролина (САЩ) регистрира най-високото ниво на хоспитализации през цялата пандемия. В Португалия свръхсмъртността започна да расте в края на миналата година, а сега, на фона на нова вълна на COVID-19, скочи още повече. Освен това местните епидемиолози отбелязват, че това е вторият най-висок пик на свръхсмъртност по време на цялата пандемия. Заболеваемостта се увеличава и в европейските страни и Сингапур. Най-често доминираща позиция заема линията JN.1 на щама “Пирола”, който се оказа еволюционно най-адаптираният от всички варианти на SARS-CoV-2 към бързо заразяване и заобикалящ имунитет.

Някои страни съобщават за критична ситуация на фона на нарастващите инфекции. По този начин здравната система в Италия не издържа на атаката на респираторните вирусни инфекции: планираните хоспитализации се отменят и се образуват опашки от пациенти за спешните кабинета. Най-тежко е положението в Рим, където според Италианското дружество по спешна медицина 1100 пациенти чакат да бъдат приети в болница.

Ситуацията е почти подобна в Обединеното кралство. В Нотингам натоварването на болниците се е увеличило критично, пациентите са призовани да търсят спешна помощ само в животозастрашаващи ситуации и да помнят методите за самопомощ.

Южното полукълбо регистрира най-високото си ниво на случаи на COVID-19 за една година. 

Световната здравна организация също публикува препоръки за превенция по отношение на разпространението на JN.1 и други респираторни патогени. Освен ваксинацията (срещу грип и SARS-CoV-2), експертите напомнят за личните предпазни средства, използването на овлажнители за въздух и вентилатори с филтър на закрито. Препоръчва се превантивното използване на Covid тестове преди среща с хора в риск или преди планирано масово събитие. Специалистите съветват да се използват експресни тестове два пъти, ако е необходимо - в първия ден на заболяването и, ако резултатът е отрицателен, 1-2 дни по-късно. 

Междувременно учените все още се опитват да отговорят на въпроса може ли човечеството да се сблъска с по-опасен коронавирус от SARS-CoV-2? Изследователскат публикува нова статия, от която става ясно, че това е възможно. В процеса на адаптация коронавирусът може да стане по-патогенен.

Учените отбелязват, че адаптивната еволюция на вируса SARS-CoV-2 продължава вече петата година от пандемията. И въпреки че вирусът все още не е станал „по-тежък“, дори „по-леките“ му варианти редовно претоварват болниците и здравните системи. Освен това коронавирусът продължава да убива голям брой хора и да прави още по-тежки хронични заболявания.

Изследователите откриха, че панголиновият коронавирус GX_P2V, свързан със SARS-CoV-2, се е променил след поредица от инфекции при мишки толкова много, че инфекцията започва да води до 100% от смъртта на гризачи, тъй като започва да причинява тежка инфекция в мозъка . Това подчертава риска от разпространение на GX_P2V при хората, отбелязват авторите. Панголините може да са източник на нови варианти на човешки коронавирус, които са много по-патогенни и смъртоносни от SARS-CoV-2.

самият SARS-CoV-2 също причинява мозъчни инфекции. Това установи екип от европейски учени, наречен WATCH, който изследва влиянието на коронавируса върху хипоталамуса и установи сериозните му увреждания, свързани с инфекция. Инфекцията на хипоталамуса причинява метаболитни, когнитивни и репродуктивни нарушения в организма. В този случай вирусът прониква в мозъка както през носната лигавица, така и чрез кръвта. Това не е първият път, когато учените предупреждават, че последствията от пандемията вероятно ще бъдат рязко увеличаване на когнитивните разстройства, включително болестта на Алцхаймер и деменцията. Милиони хора вече са били болни и много от тях са загубили неврони на хипоталамуса.