0

Д ва световни скандала избухнаха за броени часове благодарение на фалшивите новини, които се раждат за секунди в интернет и се превръщат в необуздано цунами. 

За огромно съжаление в единия има смърт, и то на невръстни деца-  в Англия. Другият беляза спорта – откриването на Олимпиадата в Париж. И двата случая показаха колко е жестока реалността на фейка и колко опасни, освен прекрасни, могат да бъдат социалните медии. 

Един слух, завъртян в социалните мрежи, става сто пъти повторена истина и трудно може да бъде изличен от съзнанието на милиони хора. Независимо че по-късно истината излиза наяве. Светът, в който всеки може да се превърне в създател на новини – а ние живеем вече в този свят, е опасно място. В него ние се движим в шеметен кръг от дезинформация, която свършва в изригване на злоба, ксенофобия, дълбоки предразсъдъци, омраза. Все неща, от които бягахме в последните поне сто години и които сега ни заливат като огромна вълна.

Шокът

В началото на август цяла Великобритания е в шок, какъвто не е преживявала нито с Брекзит, нито с мигрантите, нито дори със смъртта на кралицата. Три невинни момиченца бяха убити с нож в лятна занималня по танци в Саутпорт в последните дни на юли, а още пет деца са тежко ранени. Невъобразимо, опустошително, ужасяващо – така описа събитието Ивет Купър, министър на вътрешните работи на кралството от броени седмици. 

И интернет гръмна. Извършителят е мигрант, дошъл с лодка на Острова миналата година, кандидат за убежище... От лодките, от лодките – жуженето в мрежата можеше да „се пипне“ из целия свят. И масовите безредици срещу мигрантите се изсипаха срещу мирните граждани и полицията в Англия с такава скорост, че Острова заприлича на арена на гражданска война. Сблъсъците не са утихнали и към момента бъдещето на гражданския мир в Англия остава неясно. 

Насилието заля Англия

 Насилието заля Англия
Gettyimages

Истината

Какво от това, че властите почти веднага обясниха, че друг човек е извършител и е задържан? Никой не ги чу. Да, истинският 17-годишен престъпник също е чернокож, също има африкански произход, но е роден и израснал на Острова.

Това тотално променя профила на убиеца и социалната ситуация, породила насилието. Да, тя е свързана с мигрантите, с факта, че те остават капсулирани и приобщаването им е трудно, с драмата на английските власти заради неспособността да се справят с все по-нарастващата вълна от пришълци и недоверието на населението към променящата се етническа картина на британското население. Това струваше в голяма степен и поста на предишния премиер Риши Сунак, неспособен да намери адекватно решение за „хората от лодките“. 

Но така или иначе бе обвинен невинен човек! Имигрантът от лодката също е човек както всички нас. И не е задължително да е убиец. Има име и завинаги ще го сочат с пръст, макар да е напълно невинен.

Авторката

Слава Богу, британските колеги разкриха бързо кой е автор на фалшивата новина.

Дали да се учудваме – бяла майка на три деца, при това милионерка, със собствен моден бизнес, живееща в спокойно имение в английската провинция. Вестник „Сън“ публикува цялостно разследване на случая. 55-годишната Спофорт пуска фалшивото твърдение в X, бивш Туитър, само часове след като трите момичета са убити в класа по танци. Още преди жертвите да бъдат назовани, Спофорт съобщава убедено: „Али Ал-Шакати е заподозряният. Той е търсещ убежище, който дойде в Обединеното кралство с лодка миналата година и е в списъка за наблюдение на MИ 6“.

Бернадет Спофорт обвини невинен човек

 Бернадет Спофорт обвини невинен човек
Screenshot/Facebook/Bernadet

Тя твърди, че е копирала и поставила друг туит от акаунт - забележете - във Флорида, който се е появил 38 минути по-рано. В специално изявление Спофорт зявява: „През последните дни бях лъжливо обвинена, че съм първият човек, разпространил името и описанието на лице, за което се твърди, че е извършило зверствата в Саутпорт. Подобно твърдение е абсурдно. В действителност аз попаднах в капана на споделянето на дезинформация – както направиха хиляди други в социалните медии след атаката”.

„Чрез проверка на сървъри по целия свят вече мога да покажа и докажа, че други източници са качили статии много преди моя пост”, твърди милионерката  домакиня. Тя на практика показва колко е опасно безконтролното туитване. Но пък си е убедена, че правото на хората да споделят мнения и интерпретации на текущите събития е неприкосновено и високо цени свободата на словото. Все пак добавя, че „умишленото разпространение на явно невярна информация е заплаха за всички нас и нещо, за което всички трябва да поемем отговорност, за да не се ангажираме. Абсолютно ще правя това в бъдеще“.

Топката на вандализма, избухнал под прикритието на протести, продължи да се уголемява, летейки по нанадолнището, което накара политици в Англия да предупредят за „Дивия запад на социалните медии“. 

Още по-тъжно е, че момиченцата, заклани от 17-годишния британски гражданин, бяха на събитие в чест на Тейлър Суифт, а броени дни по-късно нейните концерти във Виена бяха отменени заради планирана терористична атака от млади момчета ислямисти с произход от Балканите. За щастие там полицията си свърши перфектно работата и не даде възможност да плъзнат фалшиви новини.

Дионис

Втората фалшива новина за щастие не бе свързана със смърт, но пък гръмна с много по-голям световен отзвук.

Откриването на Олимпийските игри в Париж или по-скоро сценарият на тържеството породи редица жестоки спорове между разномислещи хора, но основният скандал се завъртя върху изобщо несъществуващ факт. И към днешна дата си остава в това положение – милиони, сред които и бая българи, вярват, че французите са се подиграли на картината на Леонардо „Тайната вечеря“ и оттам - на християнството, към което и те се числят.

Фейкът пак тръгна от социалните медии.

Гледал-недогледал, но пък експерт, макар и неграмотен и незнаещ, някой обяви, че гейове и трансджендъри, както и драг кралици поругават с жива картина шедьовъра на Да Винчи. Ерес, дявол, ала Дан Браун – какво ли не чухме.

Но пък никой от повярвалите на тази дезинформация не чу гласа на разума и истината – французите пресъздават друга картина! Която представя гръцката митология, а не християнството!

Бог Дионис в скандалната сцена

 Бог Дионис в скандалната сцена
Screenshot/Youtube

И какво по-логично, след като Олимпийските игри са се зародили в Древна Гърция. Става дума за празника на бог Дионис с цялото разточителство на пиршеството, което този бог символизира, а пърформансът следва  картината „Пирът на боговете” на фламандеца Ян ван Билерт, рисувана през 1635 г. и изложена в музей в Дижон.

В центъра е Аполон, отпред лежи Дионис, обграден от други древногръцки богове. А не Христос и апостолите му.

За мен това си беше ясно още докато гледах откриването, защото бог Дионис, легнал гол с венец на главата в чиния с храна, е толкова типично за древната митология изображение, че изобщо не ми хрумна как часове по-късно ще се разрази световен християнски скандал.

Да, ама не. Слухът е пуснат в интернет, разраства се като цунами и това е. А иди убеди някой вече убеден кой крив, кой прав. И Ватиканът протестира, даже и Българската патриаршия... Фалшивата новина си стана истинска и сигурно така ще си остане в историята.

Пир

Вторият пример показва как глобалната слободия пирува, подобно на бог Дионис, благодарение на безконтролните социални медии.

Преди около четвърт век, в зората на Фейсбук, мъдри хора ги нарекоха именно медии, защото прозряха нелекото бъдеще. В интернет платформите всеки човек, независимо от знанията и позицията си, става журналист. Или си мисли, че става, защото това никак не е лесно и изисква определени качества. А не всеки човек има съзнанието да бъде отговорен и да не хвърля безконтролно каквото му падне като информация в бездънната яма на интернет платформите. Което е задачата на журналиста – проверката на фактите.

Социалните медии няма как да бъдат вече спрени да създават новините. Но от друга страна създаването на фалшива реалност с несъществуващи новини може да отприщи най-тъмните страни на човешкото съзнание и то напълно безконтролно, защото всеки може да прави каквото си иска в мрежата. Тъжно, но факт.

Надеждата остава в случаи като този от първия ни пример, когато журналисти проследиха и разкриха тоталната дезинформация. И в бъдещето, където с общи глобални усилия се намери начин да се обуздае цунамито на фалшивата реалност. Аз вярвам в това. Защото съм журналист.