0

„Изкуствен интелект“ зае челното място в станалата вече традиционна класация „Думи на годината“. Така словосъчетанието на бъдещето избута от първото място „война“, която беше дума на 2022 г. ИИ, както обозначават за по-кратко изкуствения интелект, е избран от 45% от гласовете, съобщават от платформата „Как се пише“, основател на класацията. Второто почетно място зае „сглобка“. На трета позиция изненадващо се появи „времеубежище“, каквото е заглавието на романа на Георги Господинов, който пък получи наградата „Букър“ през миналата година.

Списък

За дума на годината се гласуваше в три етапа. В първия от 8 до 12 януари всеки, който желае, можеше да даде своето предложение на страницата на „Как се пише“ във Фейсбук, Threads в Инстаграм и в Twitter, който вече носи краткото название Х. Обобщеният списък съдържаше 195 различни думи и изрази, уточняват от платформата за грамотност „Как се пише“. Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове, жури от петима членове отделиха 10. Анкета, която се проведе между 15 и 20 януари, пък определи трите знакови за годината думи. Журито, решението на което имаше най-голяма тежест във втория етап, бе съставено от д-р Павлина Върбанова – създателка на платформата „Как се пише?“, медийния експерт доц. Георги Лозанов, Веселина Седларска – журналистка и писателка, учителката по български език и литература Доротея Николова и поета Иван Ланджев.

Промяна

Първите три думи на 2022 г. бяха извън книжовните норми. Родените от политическата конюнктура и сленга на социалните мрежи - „преценям“, „антиваксър“ и „изчегъртване“, заеха предни места в класацията. „Война“, естествено, се нареди начело, защото това беше най-шокиращото събитие за тази година. След нея се подредиха „инфлация“, „Украйна“ и „избори“. „Тази година наблюдаваме нещо положително, а именно пробив в политическите теми чрез още две думи, които стигнаха до финалната десетка. Те са от сферата на културата“, коментира основателят на „Как се пише“ Павлина Върбанова. Кампанията показва, че обществените нагласи в езика се изменят към по-глобални сфери на битието, а по този начин изпъкват и най-важните теми за 2023 г.

Медии

Изборът за най-значими за хората думи със сигурност е повлиян в голяма степен от медиите. Кампанията „Дума на годината“ включва и проучване на най-използваните думи и изрази в медиите в българския език чрез системата за глобален медиен мониторинг Sensikа. Изследването обхваща огромен брой публикации през цялата година. Сред 20-те най-често споменавани думи в медиите са „България“, „Русия“, „Украйна“, „Европа“, „САЩ“, „дете“, „помощ“, „война“, „политика“, „министър“ и „цена“. Най-съществен скок е показала думата „дете“ в сравнение с останалите, които бележат намаление. За първи път се представя и класация на най-споменаваните имена на личности в медиите. Челното място заема Бойко Борисов, следван от Владимир Путин, Румен Радев, Николай Денков, Иван Гешев, Кирил Петков. Проф. Николай Габровски, който беше номиниран от ГЕРБ за кандидат-премиер, пък се е изкачил от 544-то място през 2021 г. до 9-а позиция през миналата година, сочат данните от проучването.

ИИ говори български език

Първият изкуствен интелект, който говори български език, е създаден в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет “Св. Климент Охридски” (INSAIT). Научният му директор проф. Мартин Вечев напоследък привлича много млади „красиви“ умове да се върнат в родината, за да работят в тази област, а един от първите резултати е и изкуственият интелект, който общува с нас на родния ни език.

BgGPT представлява голям езиков модел с изкуствен интелект от последно поколение. Ползването му ще е безплатно и ще бъде достъпен за всеки от 3 март. Пускането на BgGPT ще стане на етапи, като първоначално от българския изкуствен интелект ще могат да се възползват образователни и научни институции. Зa paзлиĸa oт дpyги пoдoбни GРТ плaтфopми ВgGРТ нe e ĸopпopaтивнa coбcтвeнocт и мoжe дa бъдe cвoбoднo изпoлзвaн. В първата си версия платформата е обучена на 3 милиарда изречения на български език.