0

П о данни на Агенцията за закрила на детето 32% от децата, участвали в проучване, не са споделили, че са били обект на киберпрестъпление. Това съобщи шефката на агенцията за закрила на детето (ДАЗД) Елеонора Лилова на конференция за отчитане резултатите по проекта “Не на кибернасилието срещу жени и деца”. Форумът е организиран от “Зонта Интернешънъл”, одобрен и финансиран от Европейската комисия и осъществен под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова.

Лилова цитира проучване на ДАЗД, Регионалното управление по образование София – град и Черноморската академия за сигурност, в което участват над 2400 деца. 30% от хлапетата казват, че са получавали покана от непознати за среща на живо, 40% от анкетираните имат познати, които използват фалшива самоличност, 26% от децата са получавали предложения за подаръци от непознати в мрежата. Лилова определи като най-тревожно в резултатите от тази анкета това, че 32% от децата, което прави всяко трето, не споделят с никого, че са преживели насилие. Тя призова за по-добра осведоменост на децата, за да могат да отсяват вярното от невярното и да не се поддават на манипулации и изтъкна, че в тази борба трябва да се включат както родители, така и бизнес и институции.

Бистра Илиева, директор на "Зонта Интернешънъл" за България, Румъния и Северна Македония, обобщи целите на проекта. Сред тях са проучване и широка информационна кампания, набиране и обучение на доброволци, обучителни срещи-дебати в цялата страна и оформяне на препоръки към изпълнителната и съдебната власт. Тя съобщи, че в рамките на проекта е създадена организирана мрежа от обучители на територията на почти всички региони в страната и са обучени 500 доброволци.

Като резултат от проекта Илиева представи препоръките, които организацията отправя към изпълнителната и съдебната власт. По думите и трябва да бъдат подобрени мерките за превенция на киберпрестъпността, мерките за защита, както и за ефективно наказателно преследване на нарушителите.

Комисар Владимир Димитров, началник на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП съобщи, че една от линиите на работа в МВР е противодействие на разпространението на детска порнография. Той информира, че в конкретния момент, в който говори, има около 300 ай пи адреса в България, които свалят подобни материали, няколкостотин мъже копират това съдържание. По-малко от 1% от тях са готови да осъществят контакт в интернет пространството, а под 1% от този процент са готови на лична среща. Димитров изтъкна, че, макар и процентът да е нисък, цифрата не е малка, а ресурсът на полицейски служители, които се занимават с това, е крайно недостатъчен. По неговите думи в ГДБОБ петима полицаи се занимават с киберпрестъпността, а огромна част от дейността им се състои в превенция.