0

Д о 60 дни ще летим до Скопие, югозападната ни съседка пък се отказва от териториални претенции. Връщат и посланика си у нас. Това е равносметката от първата визита на премиера Кирил Петков в Северна Македония.

При посещението стана ясно също, че България приема краткото име Северна Македония, а не Република Северна Македония.

Още при излитането си Петков даде заявка, че двете страни започват ударни преговори за изчистване на различията помежду си. На летището в Скопие премиерът бе посрещнат от министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи. По-късно се проведе и официалната церемония в Министерския съвет на съседката ни, където Петков се срещна с новия министър-председател на страната Димитър Ковачевски.

След нея двамата говориха пред медиите. Именно тогава се потвърди за самолетната линия между двете държави. "Поехме ангажимент до 30 дни да имаме точните специфики, а до 60 дни линията ще бъде работеща", съобщи Петков. По думите му след тези 60 дни ще пътуваме от София до Скопие за 20 минути.

Колегата му Ковачевски изтъкна, че Северна Македония е изпратила нота до ООН, в която уточнява, че името Северна Македония засяга само страната, а не и географската област. Така България вече ще използва краткото име Северна Македония вместо Република Северна Македония, както бе досега. „В нея изрично се потвърждава, че и двете имена са еднакво валидни и се потвърждава липсата на каквото и да е отражение върху териториалната цялост на България“, каза той.

На въпрос дали двамата премиери са обсъдили антибългарските надписи "Български фашистки окупатори", Петков заяви, че са "обсъждани всички въпроси". На 25 януари ще имат правителствена среща и ще се сформират работните групи. Те ще работят заедно и ще предложат съвместни действия.

Петков заяви, че работните групи ще се срещат с ясни цели, с ясни резултати, а не само политически изказвания всяка седмица. Той подчерта, че със срещата днес са издигнали още повече добросъседските отношения. По думите му те вече ще се измерват в реални резултати. 

Петков посочи, че са се фокусирали върху общите неща и възможности за обогатяване. „Голям оптимист съм за съвместните ни действия“, каза той.

За евроинтеграцията на Северна Македония Ковачевски заяви, че към работните групи ще има такава по въпроса за членството им в ЕС. По отношения на езика той заяви, че България го е признала и той е официален.

Петков подчерта, че в договора за Добросъседство била ясно разяснена темата с езика. За реабилитация на жертвите на комунистическия режим Петков заяви, че са го обсъдили и са препотвърдили позицията на България. Но осъзнали, че тези специфични въпроси ще бъдат в различно измерени, когато бъдат поставени на равно с другите работи групи. „Фокусът трябва да бъде защо нашите две държави трябва да имат това добросъседство, а не само проблемите, които са там и трябва да бъдат решени“, завърши Петков.

В Скопие Петков и Ковачевски присъстваха на представянето на приложението „dDnevnik“, което е в помощ на живота на диабетиците. Премиерът Петков изтъкна, че тази иновация ще подпомогне диабетиците по-лесно да се справят с предизвикателствата на заболяването и посочи, че чрез подобни продукти страната ни може да има по-широко присъствие на световните пазари.

Двамата двамата премиери поднесоха и цветя на паметниците на Св. св. Кирил и Методий и Св. Климент и Св. Наум.

Среща и с президента 

Потенциалът за надграждане на отношенията между България и Република Северна Македония обсъди премиерът Кирил Петков с президента Стево Пендаровски. Двамата поеха ангажимент да бъдат конструктивна част от този диалог. В рамките на визитата си в Северна Македония министър-председателят се срещна и с председателя на парламента Талат Джафери. Премиерът Петков изтъкна, че визитата на българската делегация в Скопие се случва броени дни след отбелязването на 30-годишнината от признаването на независимостта на тогавашна Република Македония от България. В тази връзка Петков посочи, че е ключово да се върне климатът на разбирателство между двете страни.

Посещение на Кирил Петков в Северна Македония
Кирил Петков Кирил Петков Кирил Петков
9