0

Е динствената у нас икона на покровителя на Ирландия св. Патрик ще бъде реставрирана. Това ще стане в рамките на проект на стойност 450 000 лв., защитен от старозагорската митрополия, съвместно с община Мъглиж за реставрацията на знаковия девически манастир „Св. Николай“ и обявената за паметник на културата църква „Св. Димитър“. Една от идеите на предстоящите ремонтни дейности е да  бъде укрепена конструкцията на манастирската черква, която е нарушена в резултат на подкопаване каменните основи от коренната система на вековно дърво.

Дългогодишни изследователи са категорични, че днешният „Свети Николай“ е наследник на прастария „Свети Архангел Михаил“, който бил още по-навътре в диплите на Стара планина. Сред доказателствата е и мраморна плоча с вдълбан образ на патрона на манастира – св. Николай Чудотворец и годината 1490.
Според приписка към евангелие от 1572 г. обителта е била жестоко ограбена и разрушена през 1623 г., когато „еничарът Силни Склав, изпратен от султан Мехмед II, взел от Мъглиж 8013 еничарчета, а след това ограбил и разорил манастира и погубил йеромонах Гервасий и трима монаси“. Според друга приписка от същото евангелие през 1673 г. манастирът отново съществувал…

В проектното задание е предвидена реставрация на уникалния за България, а и за останалите страни на Балканите стенопис, на който през 1909 година казанлъшкият зограф и сподвижник на Левски и негов личен куриер Петко Ганин (1839-1913) изобразява покровителя на Ирландия свети Патрик. В съседство той рисува светите братя Кирил и Методий. Поръчката била дадена от ирландския благодетел Пиърс О'Махони, който по онова време съгражда в София приют за 32 българчета – сираци от останалата поробена Македония.