1

В горещниците първо жителите на източната част на София, а след това и в центъра, Западна и Южна София, ще останат без топла вода. Заради ремонтни дейности в мрежовата помпена станция на ТЕЦ „София Изток“ ще спре топлоподаването към 21 квартала от 28 юли до 4 август, съобщиха от „Топлофикация София“. Топлоцентралата ще бъде спряна, защото ще се ремонтира помпената станция. Докато трае ремонтът, ще бъде извършена профилактика на основни и спомагателни съоръжения и ако се налага и рехабилитация на участъци от топлопреносната мрежа, обясниха от столичното парно.
Малко по-късно за по-кратко от 8 до 10 август включително газовият оператор „Булгаргаз“ ще спре подаването на синьо гориво към ТЕЦ „София“ и към отоплителните централи „Земляне“ и „Люлин“. Така без топла вода от централно топлоснабдяване ще останат кварталите, свързани към тях.

Засегнати

От 28 юли, четвъртък, със спирането на ТЕЦ „София Изток“ без топла вода за седмица ще бъдат кварталите „Яворов”, „Подуяне – Редута”, „Подуяне – център”, „Иван Асен”, „Христо Смирненски”, „Гео Милев”, „Изток”, „Изгрев”, част от “Лозенец”, „Дианабад”, „Младост 1, 1А, 2, 3 и 4”, „Мусагеница”,„Полигона”, „Студентски град”, „Витоша”, „Малинова долина”, „Дървеница”, „Дружба 1 и 2”, Промишлен район - Гара Искър и комплекс „Врана”.

Със спиране на ТЕЦ „София” на 8 август на студен душ остават кварталите „Фондови жилища”, „Света Троица”, „Банишора”, „Надежда 1 и 2”, „Зона Б-5, Б-5-3, Б-18 и Б-19”, „Илинден”, друга част на „Лозенец“, „Толстой”, централна градска част - между бул. „Христо Ботев”, бул. „Македония”, ул. „Доспат”, бул. „Прага”, бул. „Патриарх Евтимий”, ул. „Фритьоф Нансен”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „Ген. Данаил Николаев”, ул. „Каменоделска”, ул. „История славянобългарска” и бул. „Княгиня Мария Луиза”. Прекъсването на газа към ОЦ „Земляне“ оставя още 22 квартала без топла вода, спирането на ОЦ „Люлин“ – спира и топлата вода в 10-те микрорайона на жк „Люлин“ и кварталите „Обеля 1 и 2“, „Свобода”, „Захарна фабрика”, „Надежда 3 и 4”, „Връбница 1 и 2”, които всъщност са „Надежда 5 и 6”. Топлоподаването ще бъде възстановено на 11 август. За периода няма да се начислява топлинна енергия за подгряване на топлата вода.
Експерти обаче предупредиха потребителите да не отварят крановете за топла вода, за да не им се натрупат изтеклите кубици студена вода като топла.

Масово недоволство от високи суми за плащане

Повечето от сградите с централно топлоснабдяване вече получиха хартиените справки за годишната изравнителна сметка от обслужващия ги топлинен счетоводител. Сега е времето да поискат проверка и корекция на сметката, ако открият грешка или се усъмнят в размера. Потребители масово се оплакват от високите сметки за топла вода в интернет. Според изравнителната сметка от чешмата трябва да е текла пара, а не топла вода, се жалва в мрежата потребител. „За подгряване на кубик вода от 10 до 55 градуса са необходими не повече от 53 квтч енергия, а при мен са я топлили със 120 квтч“, споделя друг в групата „Не на монопола Топлофикация. Нека се обединим“. „Топлата вода представлява 41 процента от сметката за топлоенергия, а за 2023 г. е 47 процента...“, допълва трети.
Наредбата за топлоснабдяване определя, че когато количеството топлинна енергия, необходима за подгряване на 1 куб. м вода, тоест специфичният разход, надхвърли 150 квтч и водомерите за топла вода на всички домакинства в сградата са изправни, етажната собственост трябва да поиска топлофикация да провери системата за автоматично регулиране на топлоподаването в сградата, в абонатната станция и да открие причината за по-голямото потребление на енергия. Граничната стойност от 150 квтч е прекалено висока, коментира проф. Никола Калоянов след включването й в наредбата за топлоснабдяване.