0

Б ивш съученик на херцога на Кеймбридж принц Уилям ще стане първият художник на света, който официално ще изпрати своя творба на Луната, предаде в. „Дейли мейл“. Този експеримент ще бъде част от мисия на НАСА на стойност 70 милиарда британски лири ($93,8 млрд.).

Сърце

Саша Джафри е бивш възпитаник на престижния колеж Итън. Негова творба ще бъде изпратена за постоянно за лунната повърхност като част от мисията „Артемида I“ по-късно тази година. „Неразрушимото“ произведение на изкуството представлява изображение на сърце, гравирано върху алуминиева плоча, покрита със злато. Творбата на 45-годишния художник, наречена „Ние ставаме заедно – със светлината на Луната“, е била държана в тайна през последната година.

Както заяви Джафри пред в. „Дейли телеграф“, „Луната е една от най-екстремните среди, които може да си представим... Творбата ми обаче е върху покрита със злато алуминиева плоча, която е почти неразрушима. Трябваше да използвам лазер, за да издълбая изображението. Тя е с мотив на сърце и показва двойка, която се прегръща. Това е за споделената човечност“.

Транспорт

Творбата на Джафри е част от програмата „Артемида“, която съвпада с 50-ата годишнина от последната мисия до Луната през 1972 г. Тя ще бъде изпратена там от комерсиалната служба за лунни товари на НАСА, която предлага космически транспорт на клиенти от частния сектор. Програмата, която трябва да приключи през 2024 г., има подкрепата на основателя на „Амазон“ Джеф Безос. Произведението на Джафри ще бъде изпратено на Луната от две частни фирми - „Спейсбит“ и „Астроботик текнолъджи“. Артистичната част от проекта се поема от компанията „Селениън“, която се специализира в много тясна, но разширяваща се ниша - кураторствого на художествени произведения в Космоса.

Токени

Творбата на Джафри е направена така, че да издържи екстремни условия, включително температури от минус 173 градуса до плюс 123 градуса по Целзий. Тя трябва да се „прилуни“ по-късно тази година. Втора версия на произведението ще се продаде на търг. Естествено, ще има и разпродажба на незаменими токени (NFT), с които ще се увековечи всяка от петте стъпки на мисията – от изстрелването с ракета носител до кацането на Луната и оставянето на алуминиевата плоча, „за да бъде вечно в самота“. Част от приходите ще се дарят за благотворителност.

Прецедент

Някои любители на космическото изкуство може да се намръщят заради претенцията, че творбата на Джафри ще бъде„първото официално художествено произведение на Луната“. В края на краищата „Падналият астронавт“ на Пол ван Хойдонк – 9-сантиметрова алуминиева скулптура, която увековечава паметта на астронавтите, загинали в името на космическите изследвания, бе поставена на лунната повърхност по време на мисията „Аполо 15“ през 1971 г., припомни „Арт нюзпейпър“. Друга творба със значително по-малък официален статут (дотам, че присъствието й на Луната никога да не бе потвърдено) е печално известният „Лунен музей“ от 1969 г. Това е миниатюрна керамична плочка, върху която са издялани изображения на произведения на Робърт Раушенберг, Дейвид Новрос, Джон Чембърлейн, Клаас Олденбург, Форест Майърс и Анди Уорхол. Тя била прикрепена тайно върху крака на лунния модул на мисията „Аполо 12“. Скулпторът Майърс твърди, че убедил член на екипажа да я остави върху Луната. Това твърдение обаче така и не бе потвърдено от НАСА.

Мащаби

Саша Джафри държи световния рекорд за най-голяма картина. Това е астрономически огромно платно с площ 1580 квадратни метра, наречено „Пътят на Човечеството“. То бе създадено м. г. в балната зала на един хотел в Дубай, която бе превърната в артистично студио в продължение на 28 седмици, докато художникът се трудеше над него. За шарената картина бяха изразходвани 6300 литра боя, които бяха размазани с 1065 четки. Инициативата бе подкрепена от над сто знаменитости от цялата планета, а над 2,5 потребители на социалните мрежи бяха ангажирани в творческия процес. Джафри обясни, че е нарисувал картината, докато е бил в дълбока медитация. Първоначално се предвиждало творбата да се разпродаде на 70 парчета, като се наберат около 30 милиона долара за благотворителност. Но френският бизнесмен Андре Абдун, който живее в Дубай и е натрупал състоянието си от търговия с криптовалута, платил $62 млн. за цялото платно. „Бях поразен от това, което стана - да се съберат толкова много пари от една картина за една нощ“, коментира Джафри, цитиран от hoteliermiddleeast.com.