0

У чените стигнаха до критично заключение относно влечугите. Eдна пета от тях по света са застрашени от изчезване, писа БТА, като цитира нова подробна оценка на хиляди видове.

Научният труд е публикуван в списание Nature.

От 10 196 анализирани вида влечуги, 21 процента са класифицирани като "застрашени", "критично застрашени" или "уязвими", включително емблематичните за Южна и Югоизточна Азия качулати змии.

„Този труд е много сериозно постижение, като добавя към нашите познания още информация къде са застрашените видове и къде трябва да работим, за да ги защитим“, заяви екологът от университета "Дюк" Стюарт Пим, който не е участвал в проучването.

Подобни оценки бяха направени на бозайници, птици и земноводни, давайки насоки на властите за това как да се очертаят границите на националните паркове и да се разпределят екологичните фондове.

Работата върху изследването на влечугите, в което са участвали са почти 1000 учени и 52-ма съавтори, започва през 2005 г.

В световен мащаб най-голямата заплаха за влечугите е унищожаването на местообитанията им. Ловът, инвазивните видове и климатичните промени също създават рискове, каза съавторът Нийл Кокс, мениджър в отдела за оценка на биоразнообразието на Международния съюз за опазване на природата.

Влечугите, които живеят в горски райони е по-вероятно да бъдат застрашени от изчезване, отколкото обитателите на пустинята. Това в известна степен се дължи на факта, че горите са обект пред по-голямо унищожение от хората, установи проучването.