0

Н АСА обяви, че ключов тест на мисията й до Луната отново бе отложен и сега трябва да започне по график във вторник, предаде Си Ен Ен. Космическата агенция на САЩ трябва да проведе изпитание преди изстрелването на мисията „Артемида 1“ - първия полет до естествения спътник на Земята от 1972 г. насам.

В блога си НАСА оповести, че тестът е бил отложен поради нефункционираща клапа. „Инженерите идентифицираха клапа за проверка на притока от хелий, която не функционираше както се очакваше. Това наложи тези промени, за да се гарантира безопасността на хардуера за полета“, изтъкна агенцията. Инженерите от Космическия център „Кенеди“ в Кейп Канаверал, щата Флорида, ще проверят клапата и ще я подменят, ако е необходимо, допълниха от НАСА.

Критично важният тест преди изстрелването се нарича „мокра генерална репетиция“. Той симулира всеки етап от изстрелването, без ракетата всъщност да напуска площадката.

Тежката ракета-носител „Спейс лонч систъм“ (Ес Ел Ес) и капсулата „Орион“ ще бъдат включени в мрежата и суперстуденото гориво ще бъде налято в резервоарите на ракетата (затова се нарича „мокра“ генерална репетиция).

След това екипът на НАСА ще извърши пълно обратно броене, симулирайки изстрелването. Ракетата ще премине през всички процедури до 9,4 секунди преди отделянето от Земята, за което се включват четирите двигателя под нея. 

Това е третият път, когато мократа генерална репетиция бе отложена, изтъкна Си Ен Ен. Тя първоначално бе насрочена за февруари т. г. Първият опит беше осуетен от нестабилни вентилатори на стартовата площадка, а вторият - от заяла клапа, припомни АП. Този тест е жизненоважен, за да се определи кога точно НАСА ще проведе своята мисия „Артемида 1“.

При нея безпилотен космически кораб ще стигне до Луната и след това ще измине хиляди километри отвъд естествения спътник на Земята. Космическата агенция съобщи, че планира да даде старт на мисията през юни или юли в зависимост от резултатите от мократа генерална репетиция.

Капсулата за екипажа "Орион", прикрепена към върха на ракетата-носител, ще бъде изстреляна към Луната по време на тестов полет без пътници и ще направи обиколка без кацане, преди да се върне на Земята. Ракетата Ес Ел Ес използва много от технологиите, разработени за космическите совалки.

В капсулата „Орион“ ще бъдат поставени три манекена със сензори за измерване на различни показатели, включително и на нивата за радиация. Ракетата ще изведе в орбита и няколко миниспътници (Кюбсатс). 

След това първо изстрелване към Луната в рамките на програмата „Артемида“ НАСА ще изпрати кораб с екипаж около естествения спътник на Земята през 2024 г. Към 2025 г. американската космическа агенция планира да направи опит за първото лунно кацане от десетилетия.

За последен път астронавти стъпиха на Луната през 1972 г. в рамките на мисията "Аполо" на НАСА. С капсулата "Орион" ракетата Ес Ел Ес е висока 98 м, по-малко от ракетата "Сатурн V" - 110 м. С нея беше изпратен първият човек на Луната с мисията "Аполо". 

НАСА се надява в рамките на програмата „Артемида“ да изпрати на лунната повърхност първата жена и първия цветнокож човек.  След това се предвижда да бъдат изпратени астронавти на Марс, приблизително в средата на 30-те години на 21 век.