0

Д ве комети ще украсят небето през октомври. Едната ще е видима още тази седмица. Яркият космически обект приближава Земята и ще може да се наблюдава от територията на България oще в събота, съобщи физикът от Института по астрономия с НАО при БАН Пенчо Маркишки, цитиран от БТА.

В първия почивен ден се очаква нейната яркост да бъде доста висока – около 0,2 видима звездна величина, уточни физикът. Тя ще започне да се наблюдава съвсем ниско над западния хоризонт и за кратко, веднага след свечеряване, около 20,00 ч. за района на София. Тогава тя ще бъде в съзвездието Дева.

Венера

„Ще можем да използваме ярката планета Венера като ориентир – във вечерите след 12 октомври кометата ще се намира на около 25 градуса вдясно и малко по-високо от Венера”, каза Маркишки, който е автор на изданието на катедра „Астрономия” на СУ „Гид на любителя астроном”.

В събота вечерта Луната ще бъде във фаза два дни след първа четвърт и ще се намира над хоризонта в посока югоизток-юг. Тя няма да затрудни особено наблюденията на кометата, но въпреки това един бинокъл винаги ще ви бъде от полза, пише БТА.

Подберете място с нисък западен хоризонт в събота. „Ако наблюдателят има достъп до тъмно място с нисък хоризонт извън града, той може да опита да види кометата още в петък вечерта.

И обратно – ако нямате достъп до подходящо място, може да проведете наблюдения на 13 или 14 октомври, когато кометата ще бъде по-високо в небето след свечеряване. Всяка следваща вечер ще можем да наблюдаваме кометата на фона на по-тъмно небе и по-високо над западния хоризонт, но с времето нейната яркост ще спада”, посочи Маркишки.

Атлас

В края на месеца се очаква да премине край Земята втората комета. Нейното име е C/2024 S1 (ATLAS), като се очаква да е втората ярка тази есен за Южното полукълбо, но дори и за тях ще е трудна в периода на най-високата й яркост.

Понеже новата комета е тип Кройц сънгрейзър - с много близък перихелий ("пасяща по Слънцето" или "докосваща Слънцето"), може да стане ярка като C/2011 W3 (Lovejoy) в южното небе през декември 2011 г., а може и да се разпадне като S1 (ISON) през ноември 2013 г, пише още физикът.