0

Б орбата за военно надмощие излиза извън пределите на Земята. Армията на САЩ се подготвя за война в Космоса, съобщи The Wall Street Journal.

Военните сателите отдавна са изправени пред заплахи от земята, като заглушаване на сигнала и директни ракетни атаки.

Разкритията на разузнаването на САЩ относно интереса на Русия към антисателитни оръжия и изстрелвания на сателити от Китай активизираха усилията на Америка да защитава своите интереси на стотици и дори хиляди километри над повърхността на Земята.

IStock

Военни компании разработват системи, вариращи от сателити за преследване на други спътници в орбита до защита на наземни станции, излъчващи сигнали към Космоса. 

Нови частни компании работят върху технологии, включващи орбитални апарати и мрежа от сателити, можещи да имат военни приложения.

Служители на Пентагона говорят все по-публично за оръжията, които враждебните нации могат да използват в Космоса, за да участват във война. 

Генерал Чанс Салцман, главнокомандващ космическите сили на САЩ, каза, че противниците се опитват всеки ден да ограничат достъпа на Щатите и техните съюзници в Космоса.

IStock

Действията на Русия в Космоса се следят с особено внимание от американските власти. Робърт Ууд, посланик на САЩ в ООН каза, че Москва е разположила сателит в началото на май, който вероятно има способности за атака. В същата орбита лети и правителствен сателит на САЩ.

Руският посланик в ООН Василий Небензя каза в отговор, че не разбира за какво говори Ууд. Кремъл обвини САЩ, че се стремят да милитаризират Космоса и нарече измислици съобщенията, че Русия разработва ядрена противосателитна система.

Представители на Пентагона често описват Русия и Китай като главните конкуренти на САЩ в орбитата. Те казват, че оръжейните системи могат да попаднат в категорията на технология с „двойна употреба“, която има военни и граждански приложения.

IStock

Китай описа своя сателит Shijian-21 като способен да почиства космическите отпадъци. Но служители на американското разузнаване и военни са взели под внимание операция, извършена преди повече от две години, когато сателитът успя да премести изоставен китайски навигационен сателит.

Руските планове за базирано в Космоса ядрено оръжие застрашават сигурността на САЩ. Детонирането на такова оръжие може да нанесе щети на вече разположените сателити и да направи орбитите близо до Земята неизползваеми за година или повече, каза Джон Плъмб, наскоро напуснал ръководител на космическата политика в Пентагона.

Откритостта на Пентагона стига само дотук. Когато попитаха Плъмб на проведена наскоро конференция защо толкова малко се говори за способностите на САЩ да преследва руски и китайски космически апарати, отговорът му беше кратък: „Ние просто не го правим“.