0

В ъв времето, когато грижата за диетата и начина на живот се смятат за едни от най-важните всекидневни дейности, компании в целия свят се надпреварват да измислят и пуснат на пазара все по-компактни, все по-евтини и все по-високотехнологични устройства, които да помагат на потребителите. Ако смятате, че крачкомерът и приемането на хранителни добавки по списък е революционен подход към осигуряването на здравословен живот, значи много сте изостанали. Само допреди две-три години известен холивудски актьор, който снима и в България, се хвалеше пред камерата, че буквално закусва с две шепи витамини и минерали. Същата тази звезда мина през сложна метаморфоза, която включваше първо търсене на личен съветник по здравословно хранене и достигна до прецизно изследване на състава на всеки елемент на храненето.

Сензорът

Измерването на броя на витамините в плодовете и зеленчуците в реално време на полето скоро ще стане реалност благодарение на евтин и лесен за използване биосензор, разработван от учени в Германия, Белгия и Нидерландия. Уредът, който засега съществува в тестови варианти, показва оцветени в различни цветове стойности, които отговарят на качеството и количеството на съдържащите се витамини. Специалистите, отговорни за проекта са категорични, че промените в климата ни принуждават да мислим много по-усилено за това как и къде се отглежда храната ни. В Нидерландия европейски проект, наречен EMR Food Screening, има за цел да подпомогне производителите при осъществяването на този преход.

Водещо устройство в проекта е биосензор. Макар че все още не е напълно готов за широка употреба, той може да определя броя на витамините, съдържащи се в краставиците и други плодове и зеленчуци, в реално време на полето.

Подобна информация е от жизненоважно значение за земеделските производители и производителите на храни, тъй като им дава възможност да регулират променливите величини, като например количеството влага за растенията, за да подобрят хранителните качества на своите култури.

Приоритет

Съчетанието на по-здравословен живот с повишаване на качеството на храната през промяна на структурата на продуктите привлече вниманието на институциите на ЕС. Най-големият политически и икономически блок е извел за свой първостепенен приоритет оптимизирането на хранителната стойност на всеки продукт. Брюксел вече отпусна огромна сума за придвижване на проекти от макро- до микрониво. Казано по-просто, в съвсем близко бъдеше всеки фермер ще получава детайлна информация за хранителната стойност на всяка ябълка например, която ще произведе. Това ще му позволи да направи точна калкулация за себестойността на въпросната ябълка. В края на веригата крайният потребител също ще разполага с данни, систематизирани от биосензора. Той ще получи съвет колко точно ябълки са му необходими за поддържане на оптималното количество витамини в неговата диета и в тази на цялото домакинство.

Ползи

Съвсем прост калкулатор ще може да преизчислява стойностите, ако един продукт, плод или зеленчук е сменен с друг. В идеалния вариант потребителят ще има незабавна информация и прогнозна стойност на покупките си. При подобен вариант рязко пада опасността да се купуват свръхколичества храни, които ще станат излишни, няма да бъдат изядени и съответно ще бъдат изхвърлени.

Колкото и невероятно да звучи, идва краят на пазаруването, при което се купува мрежичка или касетка с килограм или повече плодове или зеленчуци. Купуването на свръхколичества само защото цената за повече бройки изглежда по-ниска, е губеща пазарна стратегия, защото дори минимално количество отпадане от консумация проваля цялата потребителска стратегия. Това е и в остро противоречие с принципите за социална ангажираност на ЕС към избягване на глобална продоволствена криза и дефицит на хранителни продукти.

"Обикновено, ако искате да разберете колко витамини има в зеленчука или в плода, отнема поне няколко дни, за да получите това измерване обратно, защото то отива в лабораторията, а след това трябва да се изпрати обратно. А сега го измервате със сензор. Получавате точната информация в рамките на, да речем, една минута", казва Джон ван Хелден от университета в Маастрихт.

Биосензорът разпознава витамините в храните чрез цветово кодиране. Учени от университета в Маастрихт разработват химическата - или рецепторната - част на биосензора. Тя може да определи точното съдържание на витамини в даден плод.

Проектът е на стойност 1,9 млн. евро, като половината от тази сума е финансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз. Програмата EMR включва университети, изследователи и компании от Германия, Белгия и Нидерландия.

Информацията

Освен на производителите на храни технологията трябва да позволи и на потребителите да знаят точното хранително качество на храната си.

„Едно от нещата, които искате да знаете, е колко хранителни вещества има в моята храна. Може да влезете в супермаркета и да кажат, че е здравословна, но дали всъщност е здравословна? Така че, ако имате сензор, който може бързо да каже: „Добре е, това количество витамин С, което има в нея, това е много полезно“, казва Барт ван Грисвен, доцент и ръководител на проекта Food Screening EMR.

Комуникацията и по-голямата обществена осведоменост се смятат за ключови за успеха на селскостопанската революция.

Кампусът Brightlands, център, който е специализиран в областта на здравословното хранене и бъдещето на храните, е превърнал това в свой основен приоритет, коментират ангажираните в идеята.